+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 16 November 2015

Colour Your Life


"Life is a characteristic distinguishing physical entities having biological processes (such as signaling and self-sustaining processes) from those that do not."

Ayat di atas ialah menjelaskan maksud life yg aku merujuk dari wikipedia. For me, 'life' ialah seperti kain putih yg sedang menunggu utk dibuat baju. Kita berhak corakkan warna apa yg kita mahu atau apa yg kita suka dan senangkan hati kita. 

Cuba kita lihat di sekeliling kita, banyak warna di sekeliling kita adalah warna alam yg Allah berikan kpd kita. Warna hijau dedaunan, biru lelangit, putih kelabu awan di langit, hitam gelap ketika malam menjelang. Inilah warna-warna alam yg telah banyak meng hiburkan kita.

Waktu kecil, kita selalu bermain dengan pensel warna crayon. Dari kiri ke kanan, kotak depenuhi dgan pensel warna. Kanak-kanak kecik suka sngat tngok warna. Tetapi, ramai orang dewasa berhenti memilih warna kehidupan mereka sendiri. Mereka sudah tidak lagi merasai kesenangan hati terhadap warna mereka.

Jadi, ramai yg terpaksa ikut warna orang lain yg sediakan utk mereka corakkan pada kain putih mereka. Mungkin hanya ada satu dua warna ja, tp hakikatnya terlalu bnyak warna di luar sana. Mereka telah hilang pedoman, hilang pandangan,hilang rasa danjati diri dlm diri masing2.

Sebabnya hanya satu...

Orang lain yg tetapkan masa utk mereka
Orang lain yg sediakan masa bg mereka
Orang lain yg mengarahkan mereka

Bukankah ianya lebih dari satu? Akhirnya, mereka hanya memakai baju warna yg bukan mereka suka. Mereka akan berasa sedih kerana warna yg dicorakkan itu tidak menyenangkan hati mereka, lalu bermulalah aktiviti menyalahkan orang di sekeliling mereka.

Menyalahkan pihak lain tidak membantu hidup kita. Bahkan ia mengeruhkan lg keadaan yg ada. Hidup orang berjaya seperti anak-anak kecil. Mereka bebas memilih warna apa yg mereka mahu, warna apa yg mereka suka. Kerana dengan pilihan hati sendiri. maka kita akan dapat kepuasan hati.

No comments

Jumaat, 13 November 2015

Untuk Kaya Kita Mesti Ada Mesti


Alhamdulillah, masih diberi kesempatan waktu utk menaip sedikit coretan minda sebagai tatapan memori masa hadapan. Alhamdulillah jugak, aku ditempatkan bersama-sama orang2 yg positif dalam Mekaray Ventures (MR). Melalui bisnes MR ini, aku banyak dapat kenalan baru, dan kenalan di FB yang sentiasa positif dalam setiap perkaara. Apa yg aku perhatikan dalam kehidupan mereka (orang yg berjaya), hidup mereka bukan sahaja kaya wang, malah kaya jiwa, kaya ilmu, kaya budi bahasa, kaya personality, kaya kemahiran, kaya keberkatan dan kaya dalam segi etika kehidupan.

Jika aku nak ceritakan semua tentang kekayaan mereka, pasti entry ini akan jd lebih panjang smpai 2@3 hari nak mnyiapkannya. Sebenarnya, mereka menjadi kaya kerana impian dan matlamat mereka yg jelas. Mereka ingin org ramai kaya seperti mereka. Tidak ada sedikit pun, rasa di hati, nak khianati orang biasa, nak perhambakan orang bawahan @ nak jadi bos besar. Kalau itu yang mereka mahukan, apa gunanya ilmu yg dicurahkan, apa gunanya pengorbanan yang diberikan kepada kita semua?

Begitulah sikap orang yg berjaya, hidup mereka sentiasa dipenuhi dgan sikap member. Mereka member dalam pelbagai bentuk, sama ada wang, ilmu pengetahuan ataupun bantuan tenaga. Apa sahaja bantuan dan tunjuk ajar daripada orang yg berjaya, hendaklah kita ambil dan jadikan panduan hidup untuk kita berjaya dalam dunia bisnes kita.

Aku ingin memetik sedikit kata-kata daripada Tuan Norazuan dalam Seminar Empire Of The Mind pada beberapa bulan yang lepas. Untuk berjaya dalam setiap perkara bisnes yang kita buat ialah kita mesti ada MESTI.

Mentor
Seseorang yang boleh membentuk diri kita untuk menjadi seseorang yang Berjaya. Kepadanya kita mintak segala tunjuk ajar dan belajar bagaimana untuk kita mempengaruhi orang lain. Dan yg pasti adalah orang-orang yg telah berjaya dalam bisnes masing-masing. Bagi aku, Mentor aku dalam dunia MLM ialah Cikgu Roslan. Dialah abg, dialah cikgu, dan dialah yg slalu push aku kehadapan untuk lebih berjaya dalam dunia bisnes MLM.

E (Ilmu)
Segala ilmu tentang bisnes hendaklah di korek sedalam mungkin melalui mentor kita. Ambil peluang dan segala kesempatan yang ada untuk tonjolkan diri kehadapan. Malu memang malu, gementar, gemuruh, nak terkencing semua ada. Tapi, aku perlu buktikan pada semua org yang aku berjaya, dan aku nak buktikan jugak keputusan aku berhenti kerja sebagai Engineer adalah satu keputusan yg betul.

Sistem
Plan untuk berjaya kena jelas, matlamat kita kena rancang dgan bijak, supaya tidak jd seperti angan2 mat jening shaja. That why, aku perlukan seseorang untuk guide aku. Orang itu ialah mentor aku, dgan sgala gerak kerja yg sistematik, banyak bantu orang bawah, bagi bnyak ilmu pada orang bawah itulah yg aku pengan sbagai gerak kerja aku.

Tindakan
Lakukan macam mentor kita lakukan. Dalam dunia network marketing, tiru apa yg mentor buat. Itulah yg aku telah buat selama bersama dengan mentor aku. Just copy and paste apa yg telah diberitahu. Follow the duplikasi mudah rule. Senang je.

Impian
Tetapkan apa impian kita, dan impian hendaklah jelas dari segi masa dan kemampuan. Contoh, kalau kita impikan mahu kereta Lamborgini. Kita kena tahu, secara jelas, model apa, cc brapa, warna apa, harga brapa, semua itu kena ambil kira utk jadikan Lamborgini itu milik kita.

Kesimpulannya, Kaya is not just money. Kaya ialah segala-galanya nikmat kurniaan Allah. Walaupun kita tak bertangan, tak berkaki, tak boleh melihat @ bercakap kita masih kaya kerana kita masih ada Hati yg dapat merasa kekayaanNya. Kaya yg sebenar lahir daripada hati, Kaya yg bawa kita ke mati..

Dirikan pondok bertanam nanas, 
Biar saya berburu rusa; 
Biar orang melonggok emas, 
Saya niaga budi bahasa.

No comments

Khamis, 12 November 2015

JEMPUTAN KE MAJLIS PERKONGSIAN PELUANG PERNIAGAAN MAKANAN SUNNAH DI HOTEL SUTERA INN PADA 13 NOV 2015.




JEMPUTAN KE MAJLIS PERKONGSIAN PELUANG PERNIAGAAN MAKANAN SUNNAH DI HOTEL SUTERA INN PADA 13 NOV 2015.

Dengan segala hormatnya kami merujuk kepada perkara di atas.

2. MEKARAY VENTURES (MR) Kota Bharu kini aktif menganjurkan MAJLIS PERKONGSIAN PELUANG PERNIAGAAN MAKANAN SUNNAH – Perniagaan dan Keusahawanan Produk Pemakanan Sunnah Sebagai Kerjaya Dan Ibadah khusus untuk memberi peluang kepada para Muslimin Muslimat menjana pendapatan sampingan ketika ekonomi Malaysia dalam keadaan gawat.

3. Mekaray Ventures (MR) Pusat kini sedang menjalankan sesi ROAD SHOW ke beberapa tempat sekitar negeri-negeri dalam Malaysia tentang peluang perniagaan ini, seterusnya untuk mendidik dan melahirkan insan dalam bidang keusahawanan Produk Pemakanan Sunnah.

4. Sehubungan itu pihak kami sukacita menjemput YBhg Dato’ / Tuan / Puan / Saudara / Saudari untuk menghadiri 
majlis ini seperti berikut:

Tarikh: 13hb. November 2015 (Jumaat)
Masa: Jam 8.30 pm - 11.00 pm
Tempat: Hotel Sutera Inn
Jalan Dusun Muda, 15200 Kota Bharu, Kelantan.

Penyertaan, kerjasama dan sokongan dari semua amat dihargai dan kami dahului dengan jutaan terima kasih semoga ianya dapat 
meningkat perekonomian ummah serta pembangunan negara.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi pegawai pemasaran kami :
Roslan Abdullah : 0169507500
ZulFattah Saleh : 0145157022
Hanzalah : 01139397067
Ashraff : 0179107252
Nashyma : 0122026451
Adam : 0163620290
Tn Salini : 0136648594

Sekian, Terima Kasih, wassalam.

Yang benar,
MEKARAY VENTURES
(KOTA BHARU)
KELANTAN
No comments

Rabu, 4 November 2015

I LOVE MEKARAY




Alhamdulillah pada 31 Oct - 1 Nov 2015 lepas, telah berlangsung dengan jayanya Majlis Seminar Super Pioneer Mekaray Venture atau erti kata lain, ialah Mini Pelancaran Mekaray Venture. Untuk pengetahuan semua, Mekaray Ventures ialah syarikat bumiputera yg baru di tubuhkan dalam masa 3 bulan lepas dan mengetengahkn produk formulasi makanan sunnah sebagai main produk compony. Satu-satunya produk MLM yg mendapat pengiktirafan Islamic Manufacturing Practice dan ditambah dengan Plan Marketing yang mesra Networker mampu untuk memecah pasaran market di Malaysia.

Pada hari tersebut jugak, aku ditugaskan untuk menjadi Master of Ceremony (MC). Ini merupakan pengalaman terbaru aku dalam dunia bisnes network marketing. Aku yang masih terlalu muda untuk ke hadapan dan terlalu cetek ilmu untuk dijadikan sebagai leader merasakan aku tak layak untuk duduk sebaris dengan leader-leader hebat dalam dunia network marketing.

Namun, umur bukan ukuran dan ilmu bukan sukatan. Dimana ada kepercayaan, dimana ada usaha yang dicurahakan dan dimana ada perngorbanan yang diberikan kejayaan pasti akan bersama kita. Namun sesuatu yang mudah jangan di anggap mudah. Belum tentu jaminan sebagai super pioneer di Mekaray Venture mampu pastikan aku berjaya, jikalau aku sendiri tidak berusaha untuk mantapkan diri aku. Tapi, aku yakin dengan Compony Mekaray dan InsyaAllah rezeki aku ada di sini.

That why, aku kena kehadapan diri aku, rajinkan bercakap di hadapan. Sebagai MC, Speaker ataupun budak teknikal, its ok for me. Asalkan semua orang tahu aku ada dalam Mekaray. Sebab apa? Aku ingin memetik kata-kata dari Pn Hajah Sarina Hashim "Nak dapat benda yang kita suka, kena buat benda yang kita tak suka". Inilah jawapan aku di atas setiap persoalan yg dituju kepada aku.

Akhir kata, i love Mekaray

4 orang dihadapan ialah board director Mekaray Venture
No comments