+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Rabu, 30 Disember 2015

Bergaulah Dengan Orang Yang Positif Dalam Bisnes

Bersama rakan-rakan bisnes dalam Mekaray dan BOD of  Mekaray

Point yang saya nak share ialah, kalau sahabat berhajat untuk berniaga, bergaullah dengan orang berniaga. Jangan banyak duduk rumah. TV tu tinggalkan dulu. Kalau ada apa sahaja business gathering, seminar, conference dsb, join jer. InsyaAllah, lama-lama kita pun akan turut berjaya sama dengan orang lain yang telah pun berjaya. Kalau nak berjaya, berkawan la dengan orang berjaya, betul tak?

Apa yangsaya perhatikan, majoriti orang yang berjaya dalam bisnes ialah orang yang ada geng bisnes. Mereka bukan jenis duduk sorang-sorang, hatta internet marketer sekalipun perlukan geng (team) untuk berjaya. Saya jumpa ramai orang yang berjaya dalam bisnes online/ internet marketing, dan mereka semua akui geng-geng bisnes online mereka lah yang membuatkan mereka lebih berjaya. Kalau bisnes online yang duduk depan komputer pun kena ada team niaga, apatah lagi kita bisnes offline, betul tak?

Apa yang saya terbaca daripada buku The Magic of Thinking Big katanya, kejayaan seseorang itu bergantung bagaimana cara dia berfikir. Dan cara kita berfikir banyak dipengaruhi oleh kawan-kawan sekeliling kita. So, kalau kita nak berfikir macam mana orang berjaya berfikir, kita kena ubah persekitaran kita terutamanya kawan-kawan kita. Kalau nak berjaya, kita mesti masuk kelompok orang berjaya, barulah kita akan berjaya.

Ada 2 perkara yang akan memacu diri kita kedepan dalam berbisnes:

1. Bergaul dengan orang-orang yang berbisnes. Sebagai contoh, walaupun saya menjalankan perniagaan bersama Mekaray Ventures, tapi saya masih mampu melepak dan sharing-sharing ilmu dengan kawan-kawan dari bisnes yang berlainan seperti PhytoScience.

2. Banyakkan membaca buku-buku tentang bisnes dan tokoh-tokoh dalam dunia perniagaan kerana ianya akan bagi semangat kepada kita untuk memajukan diri dalam bisnes. Dalam koleksi saya sendiri pun, hampir 10 jenis buku motivasi dan bisnes yang sudah habis dibaca.

Moga tips ringkas ni dapat bagi panduan kepada sahabat yang berminat untuk mula berniaga.

Wallahu a’lam.
2 comments

Selasa, 29 Disember 2015

4 Langkah Mudah Untuk Mula Berbisnes



Semenjak aku menjalankan bisnes Mekaray Ventures ini, ramai orang yang aku jumpa masih ‘buntu’ nak buat bisnes apa. Bagi aku, mulakan dulu dengan apa yang terdekat dengan korang. Nanti dah bermula, Allah akan nampakkan banyak peluang untuk buat duit, insyaAllah. Dan hari ni aku nampak terlalu banyak ruang untuk buat duit dengan cara jadi “middle man” ni. Semuanya berkaitan dengan produk & servis yang memang aku sendiri gunakan. Terlalu banyak peluang hinggakan aku perlu buat keputusan bisnes mana yang terbaik untuk aku fokus. Bagi aku, kalau sesiapa rasa ‘buntu’ macam mana nak buat side income (at least untuk tambah saving bulanan) tanpa perlu buat kerja part-time, dia belum nampak peluang yang memang dah tersedia sekeliling dia.

Jadi nasihat aku kepada korang semua yg nak buat bisnes mudah;

1.  Pilih Produk & Servis Terbaik
Senaraikan apa produk & servis yang korang memang pakai, memang suka, dan korang rasa ianya pilihan terbaik. Produk tu mungkin yang korang memang gunakan tiap-tiap hari di rumah. Dan lagi bagus, korang memang ceritakan produk tu kepada kenalan terdekat walaupun tak dibayar. Macam pergi tengok wayang. Korang suka movie tu, lepas balik korang ceritakan kepada kawan-kawan di pejabat walaupun pawagam tu tak bagi tiket free atas promosi percuma tu.

2. Kenal pasti Peluang & Cara Menjadi Ejen
Kenal pasti apakah ada peluang untuk korang jadi ejen. Paling baik, jadilah ejen kepada syarikat yang kenakan kos minimum (hatta tanpa kos) untuk register sebagai ejen. Pendek kata, kalau ada orang beli, korang dibayar komisyen. Kalau tak ada jualan, korang tak rugi apa-apa! No risk at all! Like Mekaray Ventures, tiada yuran keahlian dikenakan. Korang beli produk mengikut mana-mana pakej dah dikira jadi ahli dealer kepada Syarikat Mekaray.

Dalam mencari peluang pun, jangan simply register dengan sesiapa tapi carilah introducer, dealer, distributor, atau upline yang boleh bagi bimbingan yang betul. At least dia boleh bagi bimbingan yang betul untuk korang lebih faham tentang produk dan cara niagakan produk dengan betul.

3. Hadiri Latihan & Selalu Bergaul Dengan Orang Berjaya
Lepas jadi ejen, jangan duduk rumah dan tergolek depan TV. Keajaiban hanya akan berlaku bila korang keluar rumah. Ruangkan masa untuk hadir ke perjumpaan yang diadakan oleh syarikat. Bukan setakat hadir, ambil peluang untuk berjumpa mereka yang telah pun berjaya. Bina hubungan yang baik dengan mereka & ‘korek’ rahsia-rahsia kejayaan mereka kalau korang serius untuk berjaya, Robert T. Kiyosaki syorkan kita untuk hadir ke semua perjumpaan mereka untuk tempoh at least 6 bulan! Itu adalah tempoh minimum untuk ‘tukar’ mindset daripada seorang pekerja kepada bisnes owner. 

4. Kongsikan Kebaikan Produk
Bagi tahu pada kawan-kawan yang korang jadi ejen syarikat. Kalau sesiapa nak dapatkan produk dan servis, korang boleh BANTU (bukan jual). Manfaatkan medium yang ada samada telefon, sms, whatsapp, facebook, twitter hatta blog sekalipun. Kongsikan kenapa korang suka dengan produk tu dan macam mana produk tu boleh jadikan hidup korang lebih baik. Jangan sekali-kali MENJUAL. Saya ulang lagi sekali, JANGAN MENJUAL. Kalau anda menjual, orang akan lari! Jadilah seorang sahabat yang nakkan kebaikan untuk sahabat yang lain… 

Itulah empat (4) langkah mudah untuk memulakan bisnes sendiri. Pengalaman menjadi “middle-man” ni insyaAllah akan menjadi asas yang kukuh untuk korang memulakan bisnes yang lebih besar seperti menghasilkan produk & servis sendiri nanti, insyaAllah. Aku yakin, semua orang boleh buat bisnes simple ni. Dengan duit extra RM200 – RM300 sebulan untuk permulaan, at least korang boleh tambahkan duit simpanan tiap-tiap bulan. Ia jauh lebih berbaloi daripada korang tunggu kenaikan 3 keping dinar yang korang simpan sebagai pelaburan. Dan jangan lupa, income tu tak akan kekal RM200 kalau korang usahakan dengan sabar. Nanti Allah akan gandakan menjadi RM2,000, RM20,000 bahkan RM200,000 sekalipun! InsyaAllah.

Wallahu a’lam.
1 comment

Isnin, 28 Disember 2015

Modal Bisnes Murah Dan Mudah Untuk Berbisnes





Alhamdulillah setelah beberapa lama sibuk dengan road tour bisnes Mekaray akhirnya dapat jugak mengadap laptop utk berkongsi pengalaman aku dgan pembaca semua. Sejak akhir-akhir ini, aku seringkali di aju soalan  yg berbunyi begini:

“Apa bisnes yang bagus untuk bermula? Boleh bagi cadangan tak?” 
Ini merupakan antara soalan yang susah untuk aku jawab sebab aku pun tak pasti apa bisnes yang sesuai dengan orang bertanya. Bisnes yang terbaik untuk aku, mungkin tak sesuai untuk orang lain. Ia bergantung pada matlamat kewangan, modal, minat, kemudahan yang dia ada dsb. Cuma aku beranggapan, orang yang baru nak buat bisnes ni sekadar nak dapat extra income RM200 – RM300 sebulan buat permulaan. Itu pun dah baik dari tunggu kenaikan gaji hujung tahun.

Sekarang ni peluang bisnes terlalu banyak. Untuk orang baru, aku selalu syorkan bermula sebagai “middle-man” jer dulu. Jadi ejen, dealer, pengedar kepada produk dan servis yang korang sendiri sangat suka dan puas hati. Bisnes konsep macam ni sangat banyak kat luar tu. Setakat nak dapat extra income RM200 – RM300 sebulan dengan modal modal minimum (hatta tanpa modal) sekalipun memang boleh. Ia mampu memperbaiki tahap kewangan kita. At least boleh tambah saving bulanan.

Aku pun memang jadi dealer untuk banyak company yang supply produk & servis yang aku rasa memang terbaik. Bukan untuk berniaga, tapi untuk dapat harga diskaun dan memudahkan aku membantu sesiapa sahaja untuk dapatkan produk & servis yang sama. Bak kata pepatah, sambil menyelam minum air. Sambil pakai produk, why not buka ‘pintu’ untuk dibayar atas produk yang memang kita suka?

Sekarang ini, aku menjadi ejen kepada Syarikat Mekaray Ventures, yang baru beroperasi sebulan dalam market Malaysia. Alhamdulillah, setakat ini aku sudah capai 5 figure income dalam masa 40 hari berbisnes. Why aku suka akan bisnes Mekaray? 

Bisnes ini memasarkan produk formulasi sunnah dan mendapat pengiktirafan Islamic Manufacturing Practice (IMP) yang memang sesuai utk kegunaan aku dan keluarga. Disamping mengunakan produk aku juga dapat menambah pendapatan di sini. Sekarang ini, bukan lagi pendapatan sampingan, tetapi pendapatan utama aku di sini.
1 comment

Isnin, 16 November 2015

Colour Your Life


"Life is a characteristic distinguishing physical entities having biological processes (such as signaling and self-sustaining processes) from those that do not."

Ayat di atas ialah menjelaskan maksud life yg aku merujuk dari wikipedia. For me, 'life' ialah seperti kain putih yg sedang menunggu utk dibuat baju. Kita berhak corakkan warna apa yg kita mahu atau apa yg kita suka dan senangkan hati kita. 

Cuba kita lihat di sekeliling kita, banyak warna di sekeliling kita adalah warna alam yg Allah berikan kpd kita. Warna hijau dedaunan, biru lelangit, putih kelabu awan di langit, hitam gelap ketika malam menjelang. Inilah warna-warna alam yg telah banyak meng hiburkan kita.

Waktu kecil, kita selalu bermain dengan pensel warna crayon. Dari kiri ke kanan, kotak depenuhi dgan pensel warna. Kanak-kanak kecik suka sngat tngok warna. Tetapi, ramai orang dewasa berhenti memilih warna kehidupan mereka sendiri. Mereka sudah tidak lagi merasai kesenangan hati terhadap warna mereka.

Jadi, ramai yg terpaksa ikut warna orang lain yg sediakan utk mereka corakkan pada kain putih mereka. Mungkin hanya ada satu dua warna ja, tp hakikatnya terlalu bnyak warna di luar sana. Mereka telah hilang pedoman, hilang pandangan,hilang rasa danjati diri dlm diri masing2.

Sebabnya hanya satu...

Orang lain yg tetapkan masa utk mereka
Orang lain yg sediakan masa bg mereka
Orang lain yg mengarahkan mereka

Bukankah ianya lebih dari satu? Akhirnya, mereka hanya memakai baju warna yg bukan mereka suka. Mereka akan berasa sedih kerana warna yg dicorakkan itu tidak menyenangkan hati mereka, lalu bermulalah aktiviti menyalahkan orang di sekeliling mereka.

Menyalahkan pihak lain tidak membantu hidup kita. Bahkan ia mengeruhkan lg keadaan yg ada. Hidup orang berjaya seperti anak-anak kecil. Mereka bebas memilih warna apa yg mereka mahu, warna apa yg mereka suka. Kerana dengan pilihan hati sendiri. maka kita akan dapat kepuasan hati.

No comments

Jumaat, 13 November 2015

Untuk Kaya Kita Mesti Ada Mesti


Alhamdulillah, masih diberi kesempatan waktu utk menaip sedikit coretan minda sebagai tatapan memori masa hadapan. Alhamdulillah jugak, aku ditempatkan bersama-sama orang2 yg positif dalam Mekaray Ventures (MR). Melalui bisnes MR ini, aku banyak dapat kenalan baru, dan kenalan di FB yang sentiasa positif dalam setiap perkaara. Apa yg aku perhatikan dalam kehidupan mereka (orang yg berjaya), hidup mereka bukan sahaja kaya wang, malah kaya jiwa, kaya ilmu, kaya budi bahasa, kaya personality, kaya kemahiran, kaya keberkatan dan kaya dalam segi etika kehidupan.

Jika aku nak ceritakan semua tentang kekayaan mereka, pasti entry ini akan jd lebih panjang smpai 2@3 hari nak mnyiapkannya. Sebenarnya, mereka menjadi kaya kerana impian dan matlamat mereka yg jelas. Mereka ingin org ramai kaya seperti mereka. Tidak ada sedikit pun, rasa di hati, nak khianati orang biasa, nak perhambakan orang bawahan @ nak jadi bos besar. Kalau itu yang mereka mahukan, apa gunanya ilmu yg dicurahkan, apa gunanya pengorbanan yang diberikan kepada kita semua?

Begitulah sikap orang yg berjaya, hidup mereka sentiasa dipenuhi dgan sikap member. Mereka member dalam pelbagai bentuk, sama ada wang, ilmu pengetahuan ataupun bantuan tenaga. Apa sahaja bantuan dan tunjuk ajar daripada orang yg berjaya, hendaklah kita ambil dan jadikan panduan hidup untuk kita berjaya dalam dunia bisnes kita.

Aku ingin memetik sedikit kata-kata daripada Tuan Norazuan dalam Seminar Empire Of The Mind pada beberapa bulan yang lepas. Untuk berjaya dalam setiap perkara bisnes yang kita buat ialah kita mesti ada MESTI.

Mentor
Seseorang yang boleh membentuk diri kita untuk menjadi seseorang yang Berjaya. Kepadanya kita mintak segala tunjuk ajar dan belajar bagaimana untuk kita mempengaruhi orang lain. Dan yg pasti adalah orang-orang yg telah berjaya dalam bisnes masing-masing. Bagi aku, Mentor aku dalam dunia MLM ialah Cikgu Roslan. Dialah abg, dialah cikgu, dan dialah yg slalu push aku kehadapan untuk lebih berjaya dalam dunia bisnes MLM.

E (Ilmu)
Segala ilmu tentang bisnes hendaklah di korek sedalam mungkin melalui mentor kita. Ambil peluang dan segala kesempatan yang ada untuk tonjolkan diri kehadapan. Malu memang malu, gementar, gemuruh, nak terkencing semua ada. Tapi, aku perlu buktikan pada semua org yang aku berjaya, dan aku nak buktikan jugak keputusan aku berhenti kerja sebagai Engineer adalah satu keputusan yg betul.

Sistem
Plan untuk berjaya kena jelas, matlamat kita kena rancang dgan bijak, supaya tidak jd seperti angan2 mat jening shaja. That why, aku perlukan seseorang untuk guide aku. Orang itu ialah mentor aku, dgan sgala gerak kerja yg sistematik, banyak bantu orang bawah, bagi bnyak ilmu pada orang bawah itulah yg aku pengan sbagai gerak kerja aku.

Tindakan
Lakukan macam mentor kita lakukan. Dalam dunia network marketing, tiru apa yg mentor buat. Itulah yg aku telah buat selama bersama dengan mentor aku. Just copy and paste apa yg telah diberitahu. Follow the duplikasi mudah rule. Senang je.

Impian
Tetapkan apa impian kita, dan impian hendaklah jelas dari segi masa dan kemampuan. Contoh, kalau kita impikan mahu kereta Lamborgini. Kita kena tahu, secara jelas, model apa, cc brapa, warna apa, harga brapa, semua itu kena ambil kira utk jadikan Lamborgini itu milik kita.

Kesimpulannya, Kaya is not just money. Kaya ialah segala-galanya nikmat kurniaan Allah. Walaupun kita tak bertangan, tak berkaki, tak boleh melihat @ bercakap kita masih kaya kerana kita masih ada Hati yg dapat merasa kekayaanNya. Kaya yg sebenar lahir daripada hati, Kaya yg bawa kita ke mati..

Dirikan pondok bertanam nanas, 
Biar saya berburu rusa; 
Biar orang melonggok emas, 
Saya niaga budi bahasa.

No comments

Khamis, 12 November 2015

JEMPUTAN KE MAJLIS PERKONGSIAN PELUANG PERNIAGAAN MAKANAN SUNNAH DI HOTEL SUTERA INN PADA 13 NOV 2015.




JEMPUTAN KE MAJLIS PERKONGSIAN PELUANG PERNIAGAAN MAKANAN SUNNAH DI HOTEL SUTERA INN PADA 13 NOV 2015.

Dengan segala hormatnya kami merujuk kepada perkara di atas.

2. MEKARAY VENTURES (MR) Kota Bharu kini aktif menganjurkan MAJLIS PERKONGSIAN PELUANG PERNIAGAAN MAKANAN SUNNAH – Perniagaan dan Keusahawanan Produk Pemakanan Sunnah Sebagai Kerjaya Dan Ibadah khusus untuk memberi peluang kepada para Muslimin Muslimat menjana pendapatan sampingan ketika ekonomi Malaysia dalam keadaan gawat.

3. Mekaray Ventures (MR) Pusat kini sedang menjalankan sesi ROAD SHOW ke beberapa tempat sekitar negeri-negeri dalam Malaysia tentang peluang perniagaan ini, seterusnya untuk mendidik dan melahirkan insan dalam bidang keusahawanan Produk Pemakanan Sunnah.

4. Sehubungan itu pihak kami sukacita menjemput YBhg Dato’ / Tuan / Puan / Saudara / Saudari untuk menghadiri 
majlis ini seperti berikut:

Tarikh: 13hb. November 2015 (Jumaat)
Masa: Jam 8.30 pm - 11.00 pm
Tempat: Hotel Sutera Inn
Jalan Dusun Muda, 15200 Kota Bharu, Kelantan.

Penyertaan, kerjasama dan sokongan dari semua amat dihargai dan kami dahului dengan jutaan terima kasih semoga ianya dapat 
meningkat perekonomian ummah serta pembangunan negara.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi pegawai pemasaran kami :
Roslan Abdullah : 0169507500
ZulFattah Saleh : 0145157022
Hanzalah : 01139397067
Ashraff : 0179107252
Nashyma : 0122026451
Adam : 0163620290
Tn Salini : 0136648594

Sekian, Terima Kasih, wassalam.

Yang benar,
MEKARAY VENTURES
(KOTA BHARU)
KELANTAN
No comments

Rabu, 4 November 2015

I LOVE MEKARAY




Alhamdulillah pada 31 Oct - 1 Nov 2015 lepas, telah berlangsung dengan jayanya Majlis Seminar Super Pioneer Mekaray Venture atau erti kata lain, ialah Mini Pelancaran Mekaray Venture. Untuk pengetahuan semua, Mekaray Ventures ialah syarikat bumiputera yg baru di tubuhkan dalam masa 3 bulan lepas dan mengetengahkn produk formulasi makanan sunnah sebagai main produk compony. Satu-satunya produk MLM yg mendapat pengiktirafan Islamic Manufacturing Practice dan ditambah dengan Plan Marketing yang mesra Networker mampu untuk memecah pasaran market di Malaysia.

Pada hari tersebut jugak, aku ditugaskan untuk menjadi Master of Ceremony (MC). Ini merupakan pengalaman terbaru aku dalam dunia bisnes network marketing. Aku yang masih terlalu muda untuk ke hadapan dan terlalu cetek ilmu untuk dijadikan sebagai leader merasakan aku tak layak untuk duduk sebaris dengan leader-leader hebat dalam dunia network marketing.

Namun, umur bukan ukuran dan ilmu bukan sukatan. Dimana ada kepercayaan, dimana ada usaha yang dicurahakan dan dimana ada perngorbanan yang diberikan kejayaan pasti akan bersama kita. Namun sesuatu yang mudah jangan di anggap mudah. Belum tentu jaminan sebagai super pioneer di Mekaray Venture mampu pastikan aku berjaya, jikalau aku sendiri tidak berusaha untuk mantapkan diri aku. Tapi, aku yakin dengan Compony Mekaray dan InsyaAllah rezeki aku ada di sini.

That why, aku kena kehadapan diri aku, rajinkan bercakap di hadapan. Sebagai MC, Speaker ataupun budak teknikal, its ok for me. Asalkan semua orang tahu aku ada dalam Mekaray. Sebab apa? Aku ingin memetik kata-kata dari Pn Hajah Sarina Hashim "Nak dapat benda yang kita suka, kena buat benda yang kita tak suka". Inilah jawapan aku di atas setiap persoalan yg dituju kepada aku.

Akhir kata, i love Mekaray

4 orang dihadapan ialah board director Mekaray Venture
No comments

Khamis, 29 Oktober 2015

Sekolah Itu Perangkap Minda

sekadar gambar hiasan

Seperti mana yang kita tahu, sistem persekolahan dan pendidikan merupakan keperluan utama untuk anak muda generasi sekarang. Semua yang belajar di sekolah akan bercita-cita untuk menjadi seorang yang bekerjaya seperti doktor, lawyer, engineer dan lain-lain. Tapi tak ada pulak yang bercita-cita untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Aku masuk dalam sistem persekolahan dari darjah 1 sampailah aku grad dari universiti. Aku ingatkan dengan menjadi seorang engineer di sebuah syarikat swasta sudah cukup untuk membela nasib keluarga dan diri aku, tapi kenyataannya hampeh, tak seperti yang aku harapkan. Atas perkara inilah, aku mula berpikir dan banyak membaca buku-buku Robert T. Kiyosaki, Zig Ziglar, Napolleon Hill,Donald Trump dan lain-lain tokoh yang berjaya dalam dunia bisness masing-masing.

Apa yang dapat aku simpulkan ialah, apa yang aku belajar di sekolah dahulu tidak mampu untuk mempersiapkan diri aku untuk berhadapan dengan dunia yang sentiasa berubah dan berkembang. Secara ringkasnya, pembelajaran di sebkolah berubah pada kadar perlahan, dan dunia berubah pada kadar yang jauh lebih laju.

Mengapa pendidikan kewangan tidak diajar di sekolah?

Jawapannya : Manusia menjerat dan melatih monyet di sekolah..

Maksud akau ialah, sekiranya seseorang mempunyai pendidikan kewangan yang kukuh, mereka tidak akan setia dgan idea jaminan pekerjaan, bergaji tetap dan pencen. Sekiranya seseorang tahu undang-undang cukai, mereka tidak akan membayar cukai yang tidak perlu. Sekiranya mereka faham sistem perbankan, mereka tidak akan menyimpan wang. Mereka tidak akan menganggap rumah mereka sebagai asset, kerana mereka tahu ia sebenarnya liability. Sekiranya mereka faham maksud inflasi, mereka tidak akan hidup di paras kemampuan mereka.

Daripada cuba mengelak untuk membayar hutang, mereka sepatutnya belajar bagaimana cara menggunakan hutang untuk memperoleh kekayaan.

OK, Cukuplah untuk perkongsian hari ini, Oh ya, sebelum aku  terlupa, perkara yang paling penting, kita hendaklah tanya diri kita, mengapakita perlu bersekolah, siapa guru kita dan kemana pendidikan akan membawa kita selepas habis belajar..? Set kan dalam kepala otak kita semua, mahukan kita jadi hamba kerja seumur hidup, atau jadi bos spanjang masa.?



3 comments

Sabtu, 24 Oktober 2015

HOMEDEC 2015 Bersama Zul Penjual COWAY



Salam semua. Korang ada pergi ke cuci-cuci mata  di HOMEDEC 2015? Kalau tak mampu beli barang-barang di sana, tengok je design-design barangan and u'll get some idea from them.

Untuk korang yang terlepas untuk membeli produk Coway di HOMEDEC 2015. Jangan sedih dan jangan risau, korang juga boleh membuat belian terus melalui online. Apa yang korang perlu lalukan ialah seperti berikut.

1. Hantar SMS/Whatsapp ke 014 515 7022 sekarang.
2. Kongsi produk yang paling korang mahukan untuk kediaman korang, sama ada penapis air Coway, penapis udara Coway, Juicepresso Coway ataupun bidet Coway.
3. Kita leh borak-borak sambil bagitau cara pembelian terus melalui Whatsapp/SMS.
4. Installer Coway akan terus ke rumah korang membawa produk pilihan korang.
5. So.. korang bergembiralah bersama produk Coway tanpa perlu keluar ke KLCC atau ke pasaraya besar.

Mudah bukan? Jom ikuti 5 langkah mudah di atas untuk mendapatkan produk Coway korang hari ini. Oh ya, korang layak mendapat promosi 10% HOMEDEC 2015 untuk semua produk Coway, hari ini!

#COway
No comments

Jumaat, 23 Oktober 2015

Kenapa dan Bagaimana Jadi Positif??


Alhamdulillah selepas sebulan aku ubah cara hidup aku, ubah status-staus di facebook, ubah personaliti dan percakapan aku kepada sesuatu yang positif. Akhirnya aku menampakkan hasilnya. Aku kembali dekat pada Allah swt dan aku mendapat ramai kawan-kawan yang positif. Banyak  yang memberi nasihat dan semangat untuk meneruskan kerjaya @ rutin harian.
 Ok.. 
Kenapa perlu kita jadi orang yang positif?
Kerana kejayaan hanya tertarik kepada mereka2 yang ada byk caj positif..

Bagaimana nak jadi orang yang positif?

Ia memerlukan latihan iaitu gantikan ucapan buruk dan negatif dengan zikir, memperbanyakkan bacaan buku yang positif dan sentiasa berada di sekeliling orang yang positif.

Practices makes permanent. Kalau betul dgan cara latihan itu, maka kita akan kekal jadi positif. Tapi kalau practice tu salah, kita akan kekal jd orang negatif.
Selagi nyawa dikandung badan selagi itulah kena terus practices, bergelar apa sekali pun selepas ini, dato ke tan sri ke, tak bermakna dah boleh berhenti berlatih. Tak ke gitu?
Cuba la jadi orang yang positif dalam semua perkara dan pemikiran. InsyaAllah korang akan nampak hasilnya dalam setiap perkara yang korang buat. 

Anyway.. Salam Jumaat  & Good luck semua.. 
1 comment

Isnin, 12 Oktober 2015

Jus Sihat Gabungan Dari Beberapa Kod Warna





Tahukah korang semua bahawa kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran ada kod warna? Sistem kod warna ini, yang telah dibangunkan oleh Pusat UCLA untuk nutrisi manusia, akan membantu korang untuk mengekalkan kepelbagaian nutrisi dalam pilihan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membuat jus. Yang paling penting ialah keupayaan nutrisi untuk melawan penyakit dalam badan dapat ditemui dalam fitokimia.

Fitokimia adalah bahan-bahan tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri pencegahan penyakit seperti antioksidan, meningkatkan sistem imun, anti-radang, antiviral, antibakteria dan selular pembaikan. Fitokimia juga bertanggungjawab untuk memberi setiap keping hasil warna yang tertentu.

Berikut adalah contoh kumpulan makanan kod warna:

Merah – tomato, limau gedang merah jambu dan tembikai

Merah/ungu-anggur, cranberries, prun, blueberry, beri hitam, Strawberi, lada merah, mempelam, buah ceri, terung, beets merah, epal merah dan buah per

Orange – lobak merah, mangga, aprikot, cantaloupes, labu, Skuasy acorn, Skuasy musim sejuk, dan ubi keledek

Oren/kuning-oren, tangerines, limau gedang kuning, lemons, limau, peaches, betik, nenas, dan nectarines

Kuning/hijau-bayam, Kailan, turnip atau sawi hijau; jagung kuning, alpukat, kacang pis hijau, kacang hijau, lada hijau, lada kuning, gamat, kiwi, romaine salad, timun Jepun, dan tembikai susu madu atau muskmelon

Hijau – brokoli, kecambah Brussels, kubis, cauliflower, kubis Cina atau bok choi, dan kale

Putih/hijau-bawang putih, bawang, sayur, seleri, asparagus, artichoke, endive, chives, dan cendawan

Di sini, Jus Sihat buatan tangan mengabungkan beberapa sayuran dan buah-buahan yg mengikut kod warna masing2 iaitu, lemon, halia, bawang putih, epal dan ditambah dgan madu lebah, menjadikan jus sihat lebih sihat dan amat sesuai untuk anti kolestrol. 

Aku telah mencuba sendiri Jus Sihat ini dan ianya memang Wooowww.. Terbaik la.. Sebab tu lah aku telah ambil keputusan untuk menjual ja Jus Sihat ni secara online.. hahahaha . Mostly, pelanggan aku ialah, kawan-kawan sahaja yang rapat dan mereka akan repeat belian untuk setiap bulan.. 

Ok la.. Slow-slow kayuh.. dengan harga RM75. aku rasa sngat berbaloi la untuk orang yang ingin kekal sihat dan bertenaga.


1 comment

Rabu, 7 Oktober 2015

Kenapa Aku Berhenti Kerja?




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Mungkin agak pelik kenapa tiba-tiba sahaja aku menyuarakan perkara ini. Kehabisan idea barangkali menyebabkan aku terpaksa berkongsi apa yang aku sudahpun terfikir kebelakangan ini iaitu berhenti kerja.

Entah kenapa inilah perkara yang membuatkan aku runsing ketika ini memandangkan aku masih baru bekerja di syarikat tersebut iaitu selama 8 bulan. Sebelum ini, pernah bekerja secara kontrak selama sebulan di Aegis. Tapi, di syarikat ini ruang kerja aku berkaitan dengan apa yang aku duk study slama 4 tahun di UniMAP dulu. Ilmu belum cukup, tapi masih nak berhenti. Ermm

Apa Alasan Yang Kuat Untuk Aku Berhenti Kerja?

Aku pun tak pasti apakah masalah utama yang membuatkan aku mempunyai alasan yang kuat untuk berhenti kerja. Ada kalanya aku rasakan seperti satu kerugian juga kerana syarikat terbabit tidaklah memberi banyak masalah kepada aku. Walaupun selama 8 bulan aku keje di situ, dah 6 orang berhenti kerja dan sekarang aku pulak yang nak pergi dari sana.

Mungkin masalah ini berpunca daripada pihak-pihak tertentu atau mungkin juga aku sudah berasa ‘tepu’ setelah sekian lama terperangkap dengan tugasan yang sama.

Backup plan yang aku ada ialah aku akan fokuskan pada jual produk Coway dan Projek Sunnah yang akan bermula pada bulan 11 ni.

Selepas beberapa ketika aku dapat rasakan bahawa aku mula ragu-ragu dengan niat dan juga tindakan yang perlu diambil samada untuk melayan perasaan atau berfikir sesuatu yang baru. Berikut adalah apa yang aku cuba pertimbangkan.

Kenapa Aku Perlu Berhenti Kerja?

Selain dari bosan dengan tugasan yang sama ja setiap hari, Aku kena pertimbangkan jumlah gaji yang aku terima dengan cara hidup aku di KL. Kenapa aku perlu limitkan kebolehan aku, dengan terikat oleh ofis hour.? Kenapa perlu aku stay di stu dan tunggu hujung bulan untuk dapat gaji, sedangkan aku mampu dapatkan lebih dari itu?

Nisab tahunan untuk keluar 40 hari tahun ini, masih belum tertunai. Aku perlukan cuti yang agak lama untuk aku keluar di Jalan Allah. 

Persoalan2 inilah yang bermain di kepala otak aku, dan aku yakin pada diri aku. Aku mampu hidup, walaupun aku tak bekerja dengan compony.

Kenapa Aku Tak Perlu Berhenti Kerja?

Gaji dah agak best kot. Kalau kat luar mesti lagi banyak, kan? Hehe…
Kerja yang fleksibel.
Self-manage kita punya masa kerja selagi mana tak kacau kerja.
Bos yang agak memahami dan tak pernah bising-bising.
Medical benefit yang agak baik 
Banyak juga ilmu yang diperolehi dalam tempoh 8 bulan

Mungkin masih ada lagi alasan-alasan untuk aku letak. Tapi inilah antara yang aku masih ingat. Sehingga sekarang aku masih belum berjaya mendapat jawapan kukuh samada aku perlu berhenti kerja atau tidak.

Jelasnya aku memang dah 50-50 dah untuk berhenti kerja. Aku cuba untuk ubah angin untuk bekerja sendiri pulak. Insyaa Allah kalau aku berjaya, aku akan maklumkan di suatu masa kelak.

sekian.

3 comments

Isnin, 7 September 2015

Rekaan Kacamata Hitam untuk Wajah Bulat

aku lebih selesa dengan rayban   

Sebelum kita pergi lebih jauh mengenai rekaan kacamata hitam yang bersesuaian dengan bentuk wajah bulat, sebelum itu kita harus mengenali apakah jenis-jenis bentuk wajah manusia. Selain bulat, ramai manusia juga mempunyai bentuk wajah oval, panjang, bersegi, bentuk hati dan bentuk mutiara atau diamond.  Bagi mereka yang berwajah bulat, ukuran bagi lebar dan panjang wajah adalah hampir sama dan mereka mempunyai bahagian pipi yang paling luas.
Oleh yang demikian, untuk kelihatan menawan dengan penampilan yang sempurna, anda harus memilih jenis kacamata hitam untuk wajah bulat yang paling bersesuaian. Dan tahukah anda bahawa bukan semua rekaan kacamata adalah sesuai untuk dipakai oleh mereka yang berwajah bulat.
Seperti dinyatakan di atas, mereka yang berwajah bulat mempunyai bahagian pipi yang paling luas dengan bahagian dahi dan dagu yang tidak terlalu luas (narrow). Oleh yang demikian, pilih rekaan kaca mata yang berbingkai lebar seperti berikut untuk menutupi bahagian pipi yang luas tersebut.

Rekaan kacamata hitam dengan bingkai yang besar seperti ini memberikan bentuk wajah yang seimbang dan tidak terlalu lebar. Selain itu, ia juga menyembunyikan keadaan pipi si pemakai yang luas. Oleh yang demikian, jika anda ingin membeli koleksi kacamata hitam yang sesuai untuk bentuk muka anda (jika anda berwajah bulat), pastikan anda membeli koleksi kacamata seperti berikut!
No comments

Ahad, 16 Ogos 2015

The Untold Story About Mek Part 1

tersepak dl google td..

This is the untold story about my mom, she is the great women, and i wish my future wife also be like her..

The story begin..

Suatu hari, ketika aku pulang dari mencari ikan di bendang, badan aku penuh dengan lumpur. Aku masuk ke dalam rumah dengan kaki yg berlumpur, lalu dimarahi oleh mek aku. Mek tarik tangan aku dan mandikan aku dgan air telaga. Tangannya digosokkan di seluruh badan aku sambil mulutnya tak berhenti membebel yg satu pun tak masuk dalam telinga aku. Pada keesokan harinya, aku masih pulang ke rumah dengan badan yg berlumpur dan secucuk ikan di tangan. Perkara yg sama jugak mek aku buat pada aku.. Hahaha.. such a degil boy la..

Tapi sekarang, apa yg aku cakap banyak sakitkan hati orang lain. Banyak tingkah laku aku, orang tak suka. Tambahan pulak, dengan kerja aku sbagai agent COWAY & UNICO. Dengar sahaja MLM, ramai yg menyampah. But, its ok for me.. Apa yg aku pikir laa ni, siapa pulak yang akan menegur aku, jika aku tersasul dalam cakap aku? Siapa yg akan betulkan aku kalau silap dalam langkah aku?

miss my mom..

Setiap malam, aku biasanya pulang lewat malam. Aku banyak habiskan masa dengan kawan2, lepak2 sembang2 smpai 2@3 pg. Biasanya Mek akan bangun dan akan membuka pintu. Adakalanya dia membiarkan pintu tidak berkunci dan Mek akan tidor di ruang tamu. Bila aku buka pintu ja, pasti Mek akan tersedar, "Baru balik mung, maso ni ? Gi mano lewat sangat balik ni? " ayat inilah yg selalu kluar di mulut Mek.

Tapi sekarang ini, tiada sesiapa yg nak larang aku, tanya aku kemana aku pergi sampai lewat malam baru balik.? Aku rindukan suara teguran Mek aku, Tinggal sesorang di rumah sewa, ada hosmate seperti tak ada hosmate. Semua busy dengan hal masing2, nak duduk sekali? makan sama-sama? memang tak pernah la. Inilah dunia kota Mek. 

miss u so much mek..

Ketika kecil aku selalu mengikut Mek pergi ke bendang padi. Dialah yg mengajar aku, macam mana nak tanam padi, dari tabur benih padi, sampai la terhasilnya beras. Semua Mek tunjukkan satu persatu. Mek aku cukup kuat, pagi dia membongkokkan diri utk semai anak benih padi, petangnya dia mengayang tikar mengkuang. Sampai je musim menuai padi, Mek temankan Ayah, memukul pokok padi untuk dapatkan padi (aku tak pandai nak buat ayat ni, arap korang paham la). Biasa la, dulu mana ada mesin menuai padi. Semua buat sendiri pakai tangan.

Tapi sekarang ini, what i need to do Mek? Semua benda aku tak pandai, aku kena belajar sendiri, kenal sendiri masalah aku, selesaikan sendiri masalah aku, urus sendiri hidup aku. Tiada sesiapa lagi yg nak tunjukkan pada aku, ajar aku cara untuk buat semua ini. Tengok Mek sekarang, anak Mek ini, boleh survive di KL.

bersambung...

#maaf x dapat nak teruskan, mata masuk habuk..
4 comments

Rabu, 5 Ogos 2015

To Survive In Kuala Lumpur



First of all, i would like to read again this sentence. 
“I care not what others think of what I do, but I care very much about what I think of what I do! That is character!”  

For your information, Theodore Roosevelt, often referred to as Teddy or TR, was an American statesman, author, explorer, soldier, naturalist, and reformer who served as the 26th President of the United States.

I don't want to tell the  stories about this great man. But, i'm just want to share with you all about my condition right now. I’m currently doing the whole “a few jobs to pursue a dream” thing. I has stability of having a salary with my company. In the same time, i'm doing business COWAY and UNICO. Today, i'm only see my future with the UNICO.

Back then, I didn’t really know what I was doing. I had no experience in blogging, plus I didn’t exactly have the confidence to market and start running a business. I'm also never influenced in the telemarketing business. Actually, i'm don't like doing this business. The pressure of survival to stay in the big city like Kuala Lumpur change my mind and my attitude to become a brave man, polite, and more aggressive to survive.

Sounds crazy, right?

You can imagine the reaction I got from my friends and family. The support was next to nothing, and people generally never understood what I was doing and what I was trying to do. When i'm meet my friends to briefing about UNICO, they start to talk at the back and did not reply my message. I'm OK with that beb!!..

Does this sound familiar?

You may not have done something huge, like make a career shift, but perhaps you’ve offered a different opinion, and everyone just disagreed. You would have expected more from your loved ones. I know how disheartening that can be. You expect support and encouragement from people you consider close to you only to be completely rejected, criticized, or worse, laughed at. It can be really hard to swallow all the “noise” around you.

I was taken by surprise by some of the things I heard from friends; some of the comments were particularly hurtful. I think it boils down to learning how to not care so much about what others think, and also, conversely, understanding what goes on in their minds. I’ve come up with a little guide of reminders that I hope can help you keep going if you feel alone..

To know more about this guides.. see you all in the next post.. Coming Soon
K.Bye..
4 comments

Isnin, 27 Julai 2015

Cerita Aku Tentang Malfuzat Elders


Hadratji Maulana In'amul-Hassan rah.a. pernah berkata:
"Apa itu istikhlas? Satu kerja (saja) ialah dakwah yang kita ada. Kita hanya akan melakukan kerja itu sahaja.Kita tidak akan buat kerja lain. Tetapi usaha agama yg lain juga berjalan. JANGAN KITA MEMANDANG RINGAN AKAN MEREKA. Juga jangan kita mengkritik akan mereka yang membuat usaha lain dan jangan kita mencari kelemahan mereka." 
(Dirujuk dari buku Malfuzat Hadratji Maulana In'amul Hassan, m.s. 22)

Kehidupan aku sebagai seorang karkun @ erti kata lain "tabligh" yg masyarakat selalu panggil aku dgan gelaran tersebut. Ramai yg benci, hina dan pandang lekeh pada aku bilamana aku bgtau aku ini tabligh. Masa pergi meminang bakal isteri aku mggu lepas. Aku bgtau la kat bakal bapak mertua aku, yg aku ini tabligh. Terus dia balas dgn jwapan yg panas. " Aku paling tak suka org tabligh". Fuhh.. #sentap di stu. Tapi aku tak ksah pun, sbb aku bukan nak khwin dgn dia. Aku nak kahwin dgan anak dia.

That my job.. Jikalau sesiapa tanya apa kerja aku, aku bgtau kerja dakwah. Malu itu biasa nak mengakui sesuatu yg aku sendiri tak layak utk digelar. Budak jahat, mulut cam haroomm, perangai tak sama ustaz. Itulah aku, masih nak belajar2 utk jadi baik. 

Ramai ja kawan2 aku yg join usrah, pas, ikram, asma & what ever la yg seangkatan dgan nya, lebih baik dari aku yg buat usaha agama. So, aku tak boleh la nak perlekehkan usaha diaorang. Biarkan mereka dgan usaha mereka utk ajak orang lain dekat pada Allah, dan aku dengan usaha aku di bawah payung Masjid Sri Petaling. For me, aku lebih suka dgan cara macam ni, keluar di jalan Allah utk baiki diri aku. Korang pulak, macam mana? Apa cara korang utk dekat pada Allah?
4 comments

Rabu, 1 Julai 2015

Tip-Tip Mengawal Diri Apabila Pecah Hati @ Sakit Hati Dengan Seseorang


Ini adalah entry sambungan daripada yg sebelum ini. Rujuk sini terlebih dahulu sebelum baca entry ini.

Disaat kita rasa pecah hati atau sakit hati dengan sahabat kita maka ingatlah dua perkara. Yang pertama, ingatlah KEBAIKAN orang lain buat pada diri kita. Mungkin korang tertanya-tanya tiada kebaikan yang diberikannya kepada kita. 
"Jangan begitu."
Cuba kita ingat baik-baik. Walaupun dia tak pernah bagi kita duit atau perkara bentuk nilai dunia tapi kita ingatlah mungkin dia pernah senyum kepada kita. Ini pun merupakan kebaikan. Kalau kita ni seorang anak yang soleh, maka banyak perkara kita kena ingat jasa ibubapa kita; Jika ada adik-beradik maka ingatlah kebaikan mereka; Kalau kita ni pelajar maka ingatlah juga penat lelah pensyarah atau guru yang selalu dok bagi ilmu kat kita; Kalau kita ni suami maka ingatlah kebaikan isteri; Jika kita bersahabat @ berkawan, ingatlah saat2 bersama dengan mereka hatta perkara yang sekecil-kecil pun.

Yang kedua ingatlah lagi KEJAHATAN kita yg kita buat pada orang lain.
 “Arghh aku tak pernah buat jahat kat orang, aku baik, aku tak kacau orang”. 
Jangan tipu r, manusia ni tak sempurna, kita pasti ada buat salah silap. Tak semestinya kita buat jahat seperti tendang orang, ludah kat muka orang, mencuri barang orang lain dan sebagainya tetapi cuba kita ingat sekecil-kecil kejahatan iaitu dalam hati kita seperti kita pernah buruk sangka pada sahabat kita atau kita pernah berdengki dengan sahabat kita. Lagi kejahatan yang biasa dibuat oleh kita antaranya kita pernah bermasam muka pada sahabat kita, kita pernah umpat dia, kita pernah mempamerkan makanan sedap kat sahabat kita tanpa diajak sekali makan, kita pernah sengaja kentut depan sahabat kita, kita pernah sengaja bergurau tak senonoh sehingga menyebabkan kawan sakit hati, dan banyaklah lagi lah yang mana kalau aku dan korang fikir memang ada kebenarannya.

Untuk ingat 2 perkara di atas, kita kena lupakan 2 perkara ini. Yang pertama kita kena lupakan KEBAIKAN kita buat pada orang lain. Ni adalah satu cara agar kita mendapat pahala pemberian yang ikhlas dan ketenangan hati iaitu tanpa kita mengungkit pemberian yang kita telah berikan pada orang lain. Lagipun perkara mengungkit pemberian adalah dilarang kerana kalau didengar oleh yang diberi akan merasa tidak selesa atau disakiti. Terkadang kalu yang diberi dan ditolong itu lupa mengucapkan terima kasihnya kepada pemberi, maka orang itu dicela pula. Orang yang bersifat seperti ini semua amalnya tidak akan diberi pahala oleh Allah s.w.t. (boleh rujuk dalil surah al-Baqarah: 262 dan 264)

Yang kedua lupakanlah KEJAHATAN orang lain yang pernah buat pada kita. Perkara ni lah yg merisaukan aku kerana ramai orang yang putus silaturrahim kerana masing-masing dok ingat lagi kejahatan saudaranya yang telah dilakukan. Senang cakap, masih mempunyai sifat mazmumah iaitu antaranya tidak suka memaafkan orang lain dan berdendam. Dendam kalu dalam bahasa Arab disebut hiqd. Ini penyakit hati namanya. Orang yang berdendam ni diibaratkan seperti api dalam sakam. Di luar tidak sedikit pun apinya kelihatan tetapi di dalamnya berbahang dan berkobar. Kita sebagai orang Islam yang ingin hidup dihiasi dengan ketaatan kepada Allah dan hendaklah selalu mengambil sikap suka memaafkan orang lain.

Firman Allah s.w.t: “Dan kalau kamu maafkan, kemaafan kamu itu lebih dekat kepada takwa” (Surah al-Baqarah: 237)

Sumber : Daripada Bayan Magrib di Masjid yg aku tak ingat dah nama dia. Di Daerah Mirzapur, Utterpradesh, India
1 comment

Jumaat, 26 Jun 2015

Keep Calm & be Strong Bro


Pecah hati atau patah hati atau sakit hati atau hancur hati atau makna yang sewaktu dengannya. Ramai orang yang tidak sedar bahawa penyakit seperti ini sering menimpa diri sehingga kalu tidak dikawal dengan iman dan amal yang betul maka perkara yang buruk terjadi pada diri dan juga orang lain.

Contoh kalu korang pecah hati disebabkan dalam ahli persatuan korang telah mengutuk atau mencaci atau memalukan korang didepan khalayak ramai maka korang (if pecah hati) kemungkinan tidak akan ikut persatuan itu lagi.

Mengikut kefahaman lemah aku, pecah hati ini boleh ditaksirkan sebagai perasaan yang kecewa, sedih, sakit hati apabila berlaku percanggahan pendapat dengan kawan atau cemburu dengan kawan atau kawan-kawan menegur dengan cara yang tidak betul sehingga menyebabkan orang tersebut tersinggung atau sakit hati.

Perkara sebegini juga sering kali terjadi kepada ‘karkun’. Biasalah setiap orang itu ada ujian yang tertentu. Paling malang sekali apabila seseorang itu pecah hati, maka ia semakin jauh dari amalan agama. Dan yang paling malang lagi malang, jika seseorang itu kalau dulu menyokong apa yang diikuti tetapi kini menentang habis-habisan gara-gara kerana pecah hati. 

Siapa yang rugi? Orang yang pecah hatilah! Sebab dulu dia seorang yang amal agama tetapi sekarang sudah tidak mahu amal agama. Tak lupa juga, kepada orang yang tak pandai menjaga hati orang yang pecah hati merupakan satu hal jugak. Yang dok pergi sebarkan buruk dia dan memalukan dia depan orang ramai tu nape? Kan salah juga tu.

Tapi kan, aku ni masih belum amal agama dengan sempurna. Adakah aku dalam kategori pecah hati jugak? hahaha.. Ni sebab iman aku yang lemah..

#keepcalm 

8 comments

Selasa, 23 Jun 2015

I Choose Loafers, How about u all?


My Loafer during working hours..

            Men are not like women, they do not need a wardrobe filled with thousands of pair of shoes in a time. All they need is just a few pairs of shoes for many occasions with the help of the ‘no-strings theory’. For me, i am using classic loafer (refer above picture). It’s every boy’s first dress shoe (no laces), looks perfect beaten-up and broken down through your college days, and later is formal enough for the office. It’s a lifelong wardrobe staple and all in all just about the most versatile shoe you will ever slip-on. 

But, why the loafers

              The new classic loafers with a twist in their designs make you believe in the rare theory of evolution. Earlier when I say loafers have gotten ‘meaner’ it’s more an expression as designers have added a few improvements to the old-school casual loafers. The result is the new species of loafers you can see now in the market. The new loafer design allowed just enough space for a feet in each shoe.

            The loafer had its heyday in the late nineteen fifties and early sixties. It make everything olds is new again. With socks, without socks, sometimes even with white tube socks and shorts, the loafer became a centerpiece of the newly solidifying post-war “Ivy Look”. For me, i prefer with short sock, so that its more comfortable.

              Now day, the social surrounding like the payphone and the loafer has come to its technological end. The smart phone has all but eradicated the phone booth, but the shoe abides, it’s back and stronger than ever. The classic loafer are now only worth the nostalgia they call forth, or maybe a bit of luck, but the loafer itself has become a timeless world classic, and in my humble opinion, worth every classic leather loafer.

            However the quickest and most stylish way out of the door is by getting a pair of loafers. Have you recently checked the latest collection of men loafers? They are now leaner, meaner and even dressier than ever! 
1 comment

Sabtu, 16 Mei 2015

Before I Used To Talk To Some Friends


Before I used to talk to some friends who are struggling to make salat regularly, or struggling to practice the deen in general, etc, in a way of "why you have to pray 5x a day and what are the consequences of missing salat, how it's bad to do X or not do X because of X ayat or X hadith, etc". Going on jamaat made me realize the importance of the very basic, of having firm yaqeen & and faith in "La iLLaha iLLAllah, Muhammadur Rasulullah". 

Now, first of all, I don't talk, because I know I am not qualified to speak to anyone about the deen, when I need so much help myself. So I try to keep my mouth shut to the best of my ability and speak minimally, even if I am in a situation where I just want to go off (such as TV being watched, music being played, or plans being made to break other commandments of Allah). However, if Allah :taala: chooses to give me an opportunity to talk to a brother about the deen, I do it more from the perspective of "forget about why this guy is so persistent on making his salat on time or why he keeps a beard or why he wears his pants above his ankles, why he does X or why he does not do X, etc, rather let's work on our yaqeen and figure out how we can understand and have firm yaqeen in "La iLLaha iLLAllah, Muhammadur Rasullah", and Insha'Allah everything else will follow. 

I also use the analogy (did not invent it) that how they follow their bosses orders 100% at work because they know if they don't follow their bosses rules and orders at work, they have a serious risk of getting in trouble and even getting fired. They follow these orders because they have firm yaqeen that their boss is there, is watching them, and that he will hold them accountable for their actions at work. Allah is our only true "boss" but we don't follow His orders because we don't have firm yaqeen & faith that we will 'get in trouble' or 'get fired (rather get thrown into the fire, Astaghfirullah) if we don't follow His rules and orders... so we go breaking them left and right. 

If we had yaqeen in Allah's existence, His authority over us, and His words, as much we have yaqeen in our employer's existence, their authority over us, and their rules & words, then surely we would keep a full beard even if we thought it was impractical (Astaghfirullah), we would wear hijab in all situations where hijab is required and not selectively, we would wear our pants above our ankles even if we thought it looks "weird" in public, we would stop listening to music no matter how much we "enjoy" it, we would stop watching movies, and all in all we would stop trying to make "loopholes" in Allah's deen just to accomodate our desires. 

This has seemed to help in some situations. If the conversation seems to take a turn towards something specific, such as "yeah I understand belief in the kalima but why X or why not X, etc", I always try to steer it back to having firm yaqeen in "La iLLaha iLLAllah, Muhhamdur Rasulullah", and I always keep saying that stop worrying about other, "advanced" things, just worry about this one thing and Insha'Allah improvements will happen from there. Only Allah can give hidayat and only He knows best.
2 comments

Isnin, 30 Mac 2015

Lumrah Tangisan Bayi



Seperti yang kita semua maklum, setiap hari jutaan bayi lahir daripada rahim2 wanita. Perkara yg pertama apabila berhadapan dgn kelahiran, doktor yg arif akan memastikan setiap bayi yang lahir dan keluar daripada rahim ibunya agar sentiasa dalam keadaan MENANGIS. Apabila bayi menangis, maka paru2 pada bayi itu akan lebih berfungsi, lalu mengepam udara, sebagai tanda pernafasan. Maka bayi yang menangis ketika dilahirkan itu mempunyai peluang untuk terus hidup kerana berupaya untuk bernafas.

Tetapi sesetengah keadaan, ada bayi yang lahir keluar daripada rahim ibunya berkeadaan tidak menangis. Keadaan begini bagi doktor adalah perkara yg sangat membimbangkan, kerana dikhuatiri jika gagal bernafas, bayi ini berhadapan dengan kematian. Doktor akan sedaya upaya melakukan sedikit cubitan dan pukulan  ringan terhadap bayi yg tidak menangis itu, agar ia merasa kesakitan. Bayi yg merasa kesakitan, lumrahnya akan menangis. Tangisan sebenarnya menghidupkan pernafasan. Maka keadaan kesakitan yg dialami itu amat perlukan, agar si bayi menangis, lalu bernafas dan terus hidup.

Begitu juga hakikat kehidupan yg akan dialami oleh seorang dalam menempuh jalan menuju Ilahi. Segala kesempitan, kesedihan, kesusahan, dan kekecewaan yg berlaku keatas kita, sebenarnya memang Allah sengaja wujudkan dan rela melihat hamba2Nya merintih kesedihan. Allah tidak ingin hati hambanya MATI disisiNya. Apabila hambanya merintih kesedihan menghadapi kehidupan, itu tandanya sayang Allah pada hambanya. Allah kembalikan hambaNya dengan keadaan sentiasa menangis berdoa. Orang yg dekat dgn Allah ini, dalam apa2 jua keadaan tetap akan kembali kpd amal dan ketaatan kpdNya. Maka manusia2 yg sentiasa tawajuh berharap dan berhajat kpd Allah dalam keadaan menangis ini, sebenarnya hati mereka hidup di sisi Allah.

Kamu harus sabar Fattah, dan tetap dalam berkeadaan demikian. yakinlah, Allah bersama org yg sabar..
1 comment

Selasa, 24 Mac 2015

Menulis Kebesaran Allah

asma allah di awan

        Allah Maha Suci dan berdiri dengan sendiri, Allah tidak mengantuk dan tidak tidur. Kita sebagai makhluk jika tidur lewat pun dan untuk pergi kerja keesokkan pagi amatlah mengantuk dan sakit kepala. Allah s.w.t tidak pernah tidur malah tidak pernah mengatuk . Apa yang ada di langit dan di bumi adalah milik Allah s.w.t. Apabila disebut langit maka bintang, bulan, matahari, planet-planet, lapisan ozon dan semua yang dilangit adalah milik Allah. Dan semua apa yang ada dibumi (petroleum, pokok, batu-batan, dan semua) adalah milik Allah. Allah Maha Kaya. Kekayaan Allah s.w.t tidak boleh dibandingkan dengan apa yang telah dilihat atau belum dilihat oleh makhluk. Maka mintalah dengan Allah s.w.t untuk segala-galanya.

            Tiada ada sesiapa pun yang dapat tolong sesiapa pun kalau tidak mendapat izin Allah s.w.t. Manusia nak tolong manusia pun dengan izin Allah. Tanpa izin Allah tidak dapat buat apa-apa. Pergilah kita cari doktor pakar yang hebat sekalipun untuk berubat penyakit kanser, takkan baik orang yang kena kanser melainkan dengan izin Allah. Ada orang yang sakit hanya berubat guna doktor biasa dan murah je tapi dapat juga sembuh dengan izin Allah. Inilah hakikat yang Allah s.w.t mahu manusia faham. Baik, sihat, demam, menang, kalah dan semua berlaku dengan izin Allah. Semua ini kerja Allah s.w.t. Kita hanya mampu berusaha dan sepenuhnya kita serahkan pada Allah s.w.t.

         Allah s.w.t tidak pernah berhajat pada makhluk tetapi sebaliknya makhluklah yang berhajat pada Allah. Allah s.w.t tidak perlukan ubat untuk bagi sembuh seseorang tetapi ubatlah yang berhajat pada Allah untuk meyembuhkan seseorang. Maha Suci Allah dari menyerupai sifat makhluk; penat, sakit, malas, pecah hati, tidur, rehat, mati dan sebagainya.

        Pesan orang alim, 
"jikalau kamu tidak mampu untuk berdoa kepada Allah, tidak mampu untuk bercerita tentang kebesaran Allah, maka kamu tulislah tentang kebesaran Allah."

          
No comments

Jumaat, 20 Mac 2015

Anak Kecil Menangis



Terkenang sewaktu di Mirzapur dalam daerah Utterpradesh, India. Sebuah perkampungan yang agak mundur dari segi cara hidup dan masyarakatnya. Pada satu malam, selesai solat Isyak di sebuah masjid di perkampungan itu, ahli jemaah masing-masing bangun untuk menunaikan solat sunat rawatib. Rata-rata penduduk muslim di India yang bermazhabkan Hanafi akan menunaikan solat sunat sebanyak 4 rakaat selepas solat fardhu Isyak. Subhanallah.

Aku lihat ada seorang kanak-kanak yang umurnya lebih kurang 10 tahun juga turut melakukan solat sunat sebanyak 4 rakaat berhampiran denganku. Setelah selesai solat sunat, anak kecil ini menadah tangan dan berdoa. Apa yang mengagumkan diriku, anak muda ini berdoa dalam keadaan merengek-rengek menangis bagaikan seorang anak yang terlalu inginkan sesuatu daripada ayahnya. Jarang aku bertemu seorang anak kecil yang bersungguh dalam berdoa bagaikan dirinya sudah dipertanggungjawabkan dengan dosa dan pahala. 

Sesungguhnya anak kecil ini mengikut apa yang disabdakan oleh hadis Nabi S.A.W yang mana Nabi menyuruh kita menangis ketika meminta daripada Allah SWT. Kalau tidak dapat menangis, Nabi suruh kita buat-buat menangis. Melihat kepada kesungguhan anak kecil ini, aku berasa sangat malu dan hinanya diri ini sebagai hamba Allah yang bergelumang dengan dosa tetapi amat susah menangis di dalam doanya berbanding anak kecil tadi yang suci tanpa dosa. Mungkin kerana hati ini keras dengan fitnah dunia.

Teringat nasihat orang alim berkaitan doa, 

"Jika dirimu tidak mampu menangis ketika berdoa, maka menangislah kerana dirimu tidak mampu menangis ketika berdoa".
2 comments

Selasa, 17 Mac 2015

Apalah Jawapan Yang Aku Nak Beri Diakhirat Kelak?


Hidup kita ni antara 2 sahaja, untuk dunia atau untuk akhirat. Jika kita tidak habiskan masa untuk akhirat, kita akan habiskan masa untuk dunia. Begitu juga pengorbanan, susah payah, kesedihan, kegembiraan, jika tidak kerana akhirat, kita hanya akan disibukkan kerana dunia..

Kalau kita sibukkan diri dengan urusan dunia, memang lah dunia kita akan jadi lebih baik, isteri lagi cantik, rumah lagi besar, kereta lebih mewah, mak ayah gembira, dapat travel jauh2, tapi adakah ada bahagian untuk kita diakhirat kelak? Cuba kita imbas kembali, selama ini saya banyak bersusah payah untuk apa? bagaimana akhirat saya, bagaimana iman saya, amal saya, pengorbanan saya, agama saya???

Jika kita tidak membuat pilihan, keputusan dan perancang, lihatlah nanti, 10 tahun lagi, 20 tahun lagi, dimana kita? Di kala sahabat2 kita sudah maju dari segi membuat pengorbanan untuk agama, timbul keghairahan, cinta pada agama, dimana kita? Adakah masih di takuk yang lama, salah faham terhadap agama, ditipu oleh dunia, terus mengejar harta benda, atau pun sudah berada di alam kubur bersama penyesalan yang tiada guna. 

Aku takut Allah tidak pilih kita lagi untuk buat usaha agama hingga akhir hayat, dan pada saat itu pun, kita masih memberi alasan, saya kena hantar cucu saya pergi sekolah, saya dah nak mati dah, tak mampu nak keluar di jalan Allah, duit saya dah habis digunakan untuk bina mahligai dunia, moga Allah jauhkan kita dari semua ini..

Moga Allah pilih kita menjadi salah seorang dari mereka yang bertebaran di muka bumi ini semata2 kerana agama..
No comments

Isnin, 16 Mac 2015

Texting Symbol by Symbol


        Sekarang ini ramai di antara kita telah menggunakan smart phone, Fb, Whatssaps untuk menaip mesej. Di dalam menaip mesej, kita lebih gemar menggunakan emoji, mungkin kita dipengaruhi oleh budaya Jepun. Untuk pengetahuan semua Emoji ialah abjad simbol berwarna-warni yang mengandungi hampir seribu imej haiwan comel, makanan dan muka smiley ianya kadang-kadang boleh menyampaikan apa perkataan yang tidak boleh disampaikan dengan kata-kata dan kadang-kadang juga boleh menimbulkan keadaan kucar-kacir kerana ia memberi makna yang mengelirukan. Emoji yang terlalu comel boleh membawa kepada salah faham.

        To many of us, even those of us who have lived in a country heavily influenced by Japanese culture, Emoji – a colorful symbol alphabet that contains nearly a thousand images of cute animals, food items and expressive smiley faces can sometimes convey what words cannot – are a confusing mess of overly cute meaning that can often lead to miscommunication.

           In Asian cultures, an emoji face in dark clouds would show that someone is sad and having a bad day. A face on a beach with the sun glaring means they are happy. In the United States, the emotion on the face tells the story, not the surroundings. Also, “stars for eyes could mean something completely different in Asia than using dots for eyes,” he said.  --> Rujuk sini

        Bagi aku pulak, bila aku sudah malas nak layan mesej orang. Aku lebih suka guna smiley.. Itu sebagai jalan pintas untuk stop conversation aku dengan kawan-kawan. Aku pun tak paham sangat dengan riak wajah smiley ini, jadi tak banyak yang aku gunakan hanya yang senyum, sedih dan jelir lidah. Jikalau kawan-kawan aku yang dapat balasan mesej smiley daripada aku, anggaplah aku busy atau ingin stop conversation tersebut. Untuk tahu lanjut pasal Emoji, boleh la tekan link di sini.


2 comments

Jumaat, 13 Mac 2015

Whatsapp as the main medium social communication.


I'm using Calme phone made of Pakistan, its cheap about Rm200 and its good.

       The continuing decline of telephone culture: A recent Pew report showed that in 2012, 80 percent of cellphone users used their phones for texting; in 2007, just 58 percent did. In late 2007, according to Nielsen, monthly texts outpaced phone calls for the first time. Personally I seldom use the phone app. on my Phone, any conversations, which are few, are done over Skype or Whatsapp.

        As a freelance writer, I also have days, even busy ones, when I don’t speak a word aloud. Frequently, I conduct all professional and personal interactions by email or text from my apartment. I communicated with my team mates using Whatsapp because its very easy to snap a pic, record an video and sent messages to the others. Its very fast way to communicate. Althought today we has Facebook, Twitter or Wechat, i would  prefer to Whatsapps.

      8 years ago, still in the social-media stone age of Friendster or Myspace and not yet texting, I often talked to friends on the phone during the day, sometimes while walking or running errands.

       Now, of course, hardly anyone calls, at least not without a pre-emptive “Are you free to talk?” text.
Because right now, orang sudah malas nak bercakap dan cukup dengan hantar mesej. Untuk urusan perkerjaan hubungi client melalui telefon itu perlu, kerana untuk bagi maklumat yang jelas. Kalau untuk berkomunikasi dengan staff sekerja, aku prefer  Whatsapp sahaja..

2 comments

Rabu, 11 Mac 2015

Aku dan Notebook



I went to my friend house and found these wonderful notebooks. I said to him, " Aku nak guna personal note book, ko ada lebih? Aku nak yg ni boleh? " after that he give it to me. It features a good quality 2mm thick. . The leather cover will become softer and will acquire a unique look and personality. The more you use it, the better it becomes.

Notebook ini di sediakan bersama sebatang pen hitam. Walaupun, buku ini tidak semahal iPhone, tapi ianya sudah cukup untuk memudahkan urusan kerja aku. Penggunaan buku nota ini amat penting bagi aku kerana banyak urusan kerja, meeting, temujanji dgan user perlukan catatan supaya aku tidak lupa dgn tugas aku.
Penggunaan buku nota ini, bergantung kepada pengguna. Aku hanya fokuskan penggunaan untuk urusan kerja sahaja. Urusan cinta, luah perasaan, story about ur self dari bangun tido smpai tido balik dan apa2 urusan personal tidak termasuk dalam notebook ini.

Apa pula pendapat korang dgn penggunaan notebook ? 
No comments

Isnin, 2 Mac 2015

VOTE FOR ELDERLY FALL DETECTION SYSTEM(EFDS)



Let help my friends..

Caranya mudah sahaja, 
1). korang semua pergi ke sini Crowdtivate
2) sign up (sebelah kanan site)
3) cast your vote (undi la, bg 5 bintang pun boleh)

Apa itu Elderly Fall Detection System?  Ia sebenarnya, electronic device yg akan kesan pergerakan badan pengguna sama ada, ada kemungkinan untuk jatuh atau tidak. Alat ini, sesuai di pakai oleh warga emas yg duduk sendirian, yg ada d rumah orang tua, ataupun utk kegunaan warga emas di rumah.

Alat ini, adalah hasil ciptaan classmate aku, (Hafiz, Aisyah & Maheran). Projek mereka ni banyak dpat anugerah dan kali ini, harap mereka menang lagi la..
Antaranya ialah :
1). IDP AWARD – BEST DESIGN FOR BIOMEDICAL ELECTRONIC PROGRAMME (UniMAP) For Integrated Design Project Day held on 22 May 2014 at School of Mechatronic Engineering,Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) .
2) First Prize Winner in Malaysia AR&TTs Challenge held at UTM Skudai, Johor on 30 June-1 July 2014.
Gold Prize Winner in EYRec-MyRIS YOUNG INVENTOR SHOW (EMYIS) 2015 held on 6 February 2015 at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).
3). EYRec Special Award in EYRec-MyRIS YOUNG INVENTOR SHOW (EMYIS) 2015 held on 6 February 2015 at Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Jadi tunggu apa lagi, vote sekarang untuk mereka. Jangan sia-siakan bakat anak muda ini. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal device ini. Boleh la ke Crowdtivate dan vote untuk mereka.

No comments

Sabtu, 28 Februari 2015

Masihkah Kita Menunggu


Menunggu sesuatu yang tidak pasti apa yang akan berlaku. Merupakan satu perkara yang memenatkan dan menyakitkan hati. Seperti menunggu sambungan drama sinetron yang tidak tahu bila penghujungnya. Seperti menunggu mesej @ wasap dari seseorang yang kita mahukan jawapan balas daripadanya. Begitulah siksanya derita menunggu sesuatu yang tak tahu penghujungnya.

Tapi, apa yang kita tunggu @ nantikan di dunia ini? Kenapa perlu menunggu sesuatu yang tidak pasti?
Kenapa tidak teruskan hidup seperti biasa daripada menunggu bulan jatuh ke riba? 

Persoalan ini,  tepuk dada dan tanya la diri sendiri. 
2 comments