+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 31 Disember 2012

Medical Signal Processing


TARIKH : 31 Disember 2012
PAPER : Medical Signal Processing
MASA : 2:30 ptg
TEMPAT EXAM : Dewan Kuliah Dragon, Jejawi, Perlis.

FUhh!! dah nak sampai waktunye, exam dah nak start dah ni. Semua dah study utk subject ni. Apa yg perlu aku buat ialah tawakkal je la. Hari ni, kena pergi dengan bas r kot. Sekrang ni hujan dkat Kuala Perlis ni. 

Oh ya!! nak cerita sikit pasal subject ni, Medical Signal Processing lebih kurang macam subject sem lepas r, Signal Processing. Cuma aku bljar lebih detail tentang EEG signal. Agak susah  jugak subject ni, sbb banyak calculation. 1 soalan je, tapi jalan kerja 3 @ 4 page. Masa 3 jam je, mana la ckup nak jwab semua soalan? 
Lecturer utk subject ni, Dr HaniHaram. India mai punye. Ori punya orang ma. Tapi, dlm banyak2 lecturer sem ni, beliau yg paling cool n steady r. Banyak tolong student2 yg kurang pandai mcam aku ni...

Awal2 lagi, aku dah kena warning.. kalau fail subject ni, nahas aku dikerjakannya. haha.. Beliau pun dah banyak bagi tips, x kan nak fail lagi kot. Lulus tu boleh, tapi kalau nak skor A memang jauh r. Bukan disini tak ada cita2 nak dpat A, tp stakat ni yg aku mampu, dgan usaha yg aku buat skrang ni.. Allah!!

"Smoga Allah permudahkan urusan Aku dan Kawan2 utk Menjawab soalan exam hari ni"

3 comments

Jumaat, 28 Disember 2012

Antara Sifat dan Perangai

"Sifat, kita tak boleh ubah. Perangai, kita boleh ubah." 

Sebab ape? sifat tak boleh ubah, perangai kita boleh ubah.? Sebab "SIFAT" itu adalah anugerah Allah kpd kita. Ada org yg bersifat tegas, lemah lembut, garang, biasa2 dan ada jugak org yg bersifat sepoi2 bahasa. Cuba kita imbas kmbali, sejarah zaman sahabat2 Nabi SAW. Ada sahabat yg garang, sederhana, lemah lembut, zuhud dan macam2 lg la, seramai 124 000 sahabat Nabi, berbeza sifat2 mereka. 
Sebagai contoh:
  1. Saidina Umar, sifat dia garang kan? Seblum masuk Islam lagi, beliau garang. Lepas masuk islam pun masih garang lagi. Tapi garang beliau selepas masuk Islam, diletak di tmpat yg betul. Garang pada jalan Allah. Berjuang kerana Allah.. 
  2. Saidina Abu Bakar, sifat beliau ialah lemah lembut dan tegas. Sifat beliau memang tak berubah, sblum masuk Islam dan selepas masuk Islam. Dalam satu peristiwa, selepas kewafatan Nabi. Dalam kes pembayaran zakat. Kalau masa Nabi hidup dulu, org bayar zakat unta dgan tali hidungnya sekali. Jadi masa beliau memerintah, beliau pun nak org bayaq zakat unta dgan tali hidungnya sekali. Dan beliau tidak terima zakat unta tanpa tali hidungnya. 
Banyak lagi, kisah2 sahabat yg boleh kita jadikan panduan. Utk kisah2 lain, boleh rujuk dalam kitab kisah2 sahabat. Aku pun tak ingat sangat r.

Untuk "PERANGAI" pula. Kita boleh ubah, dari buruk kpd baik, dari baik kpd lebih baik. Sebab perangai ni, lebih kepada tabiat kita.
Contoh: 
  1. Kalau kita suka makan aiskrim, maka kita boleh ubah citarasa kita kpd makan coklat
  2. Tabiat sahabat2 sebelum masuk Islam teruk sangat, contoh: mereka minum arak dlm tengkorak manusia, berzina, berjudi di atas perempuan mengandung, tanam anak perempaun hidup2 dan macam2 lagi la. Tapi perangai mereka semua telah diubah oleh Nabi Muhammad SAW, menjadi sebaik2 ummat dan sebaik2 kurun. 
Jadi sbagai kesimpulannya. Apa yg aku nak cite di sini ialah, kita janganlah nak marah @ naik angin dengan kawan2 kita. Sebab sifat2 yg ada dlm diri mereka tu, adalah anugerah Allah. Kawan kita sendiri, dgan sifat lemah lembut, susah nak marah org lain, biarkanlah dia. Kita cuma boleh tegur perangai dia ja,

P/s: Aku tak marah pun kawan, sedikit pun tidak menyesal dgan apa yg berlaku. semenjak blajaq di UniMAP ni, dah masuk kali ke 4 aku excident, semuanya dalam minggu study week.. Allahuakbhar!!! Sabaq je la, pi exam sem ni, sama macam sem2 lpas. 
4 comments

Ahad, 23 Disember 2012

Dimana ko Adx?


Hari ni, genap 33 hari motor aku hilang. Kejadian disyaki berlaku pada pkul 4-5 pg pada 20/11/2012. Motor ni, aku parking dpan rumah sewa aku r, d Taman Semarak, Kuala Perlis. Dalam pagaq rumah pun masih hilang lagi. Alhamdulillah.. Mintak2 org yg curi tu, dpat hidayah utk keluar d jalan Allah, 3 hari, 40hari dan 4bulan. Haha.. Apa2 pun, hati mana tak sedih bila khilangan benda yg tersayang.. Lagi2 ADX aku ni, dah macam adix aku. Pergi mana2 pun bersama, balik kg bersama, mai perlis pun bersama. Hujan, panas, ribut petir, dan dlm keadaan salji pun kami bersama.. 

Jatuh bersama, makan tar jalan pun bersama, makan punggung lori bersama, wlaupun hancuq kpala adix aku. Haha... Bila tringat balik knangan aku dan Adx aku ni, rasa sedih pun ada, gembira pun ada. Cuma aku rasa, sedikit terkilan r, sbb sblum kejadian..Adx tringin sngat nak p jalan2 area perlis ni. Aku plak sibuk dan slalu tak bersama dgn nya.. tp aku ada skali bawak dia p jalan2 tepi pantai kuala perlis. Mungkin sbb dia mrajuk dgan aku kot, Adx lari tinggalkan aku.. huwwaaa.

10 comments

Sabtu, 22 Disember 2012

7 Golongan Yang DiLindungi Di Padang Masyar..


Aku pernah dengar hadith tentang7 golongan yg akan dilindungi oleh Allah di Padang Masyar nanti. Aku tak ingat riwayat siapa. Maaf, korang boleh rujuk en google kot @ muntakab ahadith.

7 golongan yg akan dilindungi:
  1. Pemerintah yg adil
  2. Pemuda yg beribadat di zaman mudanya
  3. Lelaki yg hatinya terpaut pd masjid
  4. 2 org yg berkasih sayang kerana Allah
  5. Lelaki yg digoda oleh wanita (berzina) ttp lelaki itu menolaknya
  6. Orang yg bersedekah secara sembunyi
  7. Lelaki yg mengingati Allah sehingga berlinangan air mata kerana ikhlas takut pd Allah
Kalau korang prasan la kan? Kenapa banyak yg disebut pemuda @ lelaki? Rujuk muntakab ahadith ---

Cuba chek balik diri kita, adakah termasuk dlm 7 golongan ini? Sejahat mana kita @ seburuk mana pun kita, tolongla jangan tinggal solat berjemaah di tempat diazankan di awal waktu. Yang ni kita kena jaga r.. sbb ape? Sbb dengan solatlah, akan mngubah diri kita, dr tidak baik kpd baik, dari baik kpd lebih baik. 

Tapi memang susah r nak jumpa, org macam ni. Aku dulu pun tak adanya pergi surau time jahiliah dulu.. haha.. Tapi kalau tak dpt jugak, jagalah solat 5 waktu kita walaupun tidak berjemaah.. 

Tak dapat jugak jaga solat? especially subuh dan maghrib..? Buat je la yg mampu dulu, aku syorkan. Korang cuba solat isyak berjemaah di surau dulu. Lepas tu cuba pulak p waktu maghrib. Dapaat 2 bulan jaga 2 solat ni. Cuba plak dgan zohor dan asar. InsyaAllah.. Bila iman kuat. Dengan Izin Allah kita akan dpat bangun utk solat Subuh berjemaah..

Utk dtg kpd perkara solat ni.. perbanyakkan baca kelebihan2 solat2 fardhu. Supaya dtang keinginan kita utk beramal dgannya..
3 comments

Rabu, 19 Disember 2012

Do The Best and Gud Luck


Minggu dpan, bermulanya study week. Jadi bermula lah masa utk aku buat ulang kaji plajaran. 5 paper aku ambik sem ni:

  1. Medical Signal Processing
  2. Biomaterial
  3. Thermofluids
  4. Linear Control System
  5. Principle Of Communication System.
Exam hanya 2 minggu. Jadi tak compact macam sem lepas r. 

Jadi kepada semua rakan2 yg akan ambik exam ni.. aku ucapkan SELAMAT MEJAWAB FINAL EXAM. DO THE BEST AND GUD LUCK.  may Allah always with u all..
10 comments

Isnin, 17 Disember 2012

Doa2 Kepada Kedua Orang Tua Kita.


dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis 
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid

selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam

wahai abang ku kemana 
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

duhai adik ku sayang jangan bersedih 
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon 
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia 
untuk menegakkan agama Islam

Dulu pernah dengar lagu, kali pertama dengar masa 4 tahun lpas. Waktu tu aku sedang blajaq di Kolej Mara Kuala Nerang!! Biasala, mula2 dengaq tak rasa apa2. Lama dah tak dengar lagu ni, tapi hari ni, aku tak tahu r, tiba2 mulut keluar lirik lagu ni. Jadi, aku cuba search, lirik lagu kat internet dan dlm masa yg sama aku download jugak lagu ni. 

Hari ni, tiba2 rasa rindu plak kat arwah ayah. Aku tak mampu nak buat apa lagi, cuma sekadar mampu sedekahkan Al-Fatihah setiap kali ada rasa rindu kat arwah. Banyak dosa aku dgn arwah, x smpat nk mintak ampun dan maaf. Hanya Allah yg jd tmpat mngadu skrang ni..

Dalam setiap doa, perbanyakkanlah doa terhadap kedua ibu bapa kita, tak kira yg masih hdup atau meninggal dunia.
Contoh2 doa: 
  1. Kasihanilah kedua org tua ku, sbgaimana mereka mengasihi ku waktu aku kecil smpai lah skrang.
  2. Tempatkanlah kedua org tua  ku di kalangan orang2 soleh
  3. Jauhilah kedua org tua ku dari azab kubur Mu ya Allah
  4. Permudahkanlah kedua org tua ku melalui titian sirat Mu Ya Allah..
  5. Masukkanlah kedua org tua ku ke dlm syurgaMu tanpa hisab..
Cubalah amalkan doa2 ni, dalam doa selepas solat fardhu... Yakinlah Allah akan makbulkan doa kita!!


7 comments

Isnin, 10 Disember 2012

Time To Release Your Stress!! See The Nature You Will Find a Peace!!

Alhamdulillah, selesai sudah retest midterm. Sekrang tunggu final exam plak. Final start 31/12 ni. Ada 2 minggu lebih lg. Jadi dikesmpatan waktu yg ada ni, aku dan housemate keluar  jalan2. Hari Sabtu, kelmarin dulu punye story ni.

Destinasi pertama, kami pergi Padang Besaq. Kalau tak beli jersey memang tak sah r, jadi aku memang p sana nak beli jersey Malaysia yg baru r. Alhamdulillah dapat jugak dengan harga Rm25 sehelai. 

Kawan belanja makan pulut mangga. Biasa aku makan pulut durian, jadi ni first time makan pulut mangga. Sedap jugak r.

Yang kat tengah tu kembaq aku, Apa yg sama aku dengan dia? aku pun tak tahu, sampai org lain boleh tertukar aku dengn dia.

Destinasi kedua, kami pergi Tasik Timah Tasoh. Utk menenangkan fikiran. Sbb kepala ni banyak sangat pikirkan benda2 dunia. Cantik Ciptaan Allah kat sini. Bukit, tasik, hutan dan pokok2 yg menenangkan mata.

Hampir 6 bulan aku tak berdiri depan kamera. Selepas dipaksa oleh kawan2!! ni la hasilnya. 


Ini senior aku.. Housemate aku!! Acap!!

Peace!! Ni gambaq paling latest yg aku ada. 

Tima kasih r Faiz, Acap dan Boy sebab sudi teman aku, bawak aku pi jalan2. Bnyak lagi tmpat yg nak pergi tapi masa dan keadaan tak mengizinkan. Kat Perlis memang banyak tmpat menarik. Aku cuma pergi utk lihat dengan mata aku je, aku tak ada kamera nak ambik gmbaq!! haha.. ni pun guna henset kawan!!

p/s: cukuplah, inilah perkembangan aku skrang!! utk seseorang yg lama tak jumpa dengan aku!!
7 comments

Khamis, 15 November 2012

Alhamdulillah.. Hanya Itu Yg Mampu Aku Ucapkan



Allah maha mengetahui.... Aku bukan la dari orang yang baik2... Akhlak pun buruk, percakapan pun x jaga.... Kalau la Allah s.w.t tak kutip aku dan beri aku hidayat.... Pasti dan pasti aku akan lagi teruk macam budak2 lain...... Solat tah ke mana, masjid x pernah pergi, dan macam2 lagi kejahatan dan kejahilan yang aku akan buat.... 

Syukur sangat2 ya Allah, Engkau beri hambamu ini hidayat.... sekurang2nya hambamu ini dapat kenal mu lagi dekat dan rapat Ya Allah, dapat jaga solat, dapat pergi ke masjid dan lain2 lagi..... Kalo la semua budak2 muda tahu nikmatnya beragama seperti apa yang aku rasa selama ini, demi Allah aku akan kongsi dan mereka pun akan sungguh2 utk jaga agama dan iman mereka.... 

Perkataan baru nak belajar ni memang menarik sangat2 bila aku first time dapat hidayat... Ustad cakap bila kita niat nak belajar pasti dan pasti Allah akan ajar kita..... tak banyak, sikit.... Bila kita salah Allah akan ampunkan..... Hari2 doa supaya dengan amal yang kita buat Allah akan ubah kita, didik kita, bimbing kita dan baiki akhlak kita....

InsyaAllah.... Demi Allah niat nak belajar sampai mati..... Wallahua'lam.....
Bila kita pegang agama macam2 kebaikkan Allah bagi, rezeki mencurah2 Allah bagi dan dapat teman hidup yang ada fikir agama jugak... Insyaallah.... 

Sebab apa, Allah dah cakap dlm Quran, " Sape yg bantu agama aku. Pasti dan pasti aku akan bantu dia" 

Cuma aku berharap aku akan dpat kekal dlm hidayatMu ya Allah. Aku takut, aku takut engkau tarik balik nikmat iman sesudah Engkau beri kpd aku. Sebab, terlalu mudah aku dpat hidayah Mu, dan aku takut, terlalu mudah utk aku lari dr jalan hidayah Mu. 
4 comments

Selasa, 13 November 2012

Semut Mengajar Kita Erti Istiqamah



"Berilmu adalah senang tetapi hendak menjadi orang yang berilmu adalah susah. Beramal pun mudah tetapi hendak pelihara amal adalah susah. Hendak beristiqamah itu lagi susah."
(Syeikh Abdus Shamad Al-Falimbani Rahimahullah)


Semut, salah satu makhluk Allah. Setiap penciptaan Allah pasti dan pasti ada faedah dan kebaikannya. Cuma kitalah, yg perlu gunakan akal fikiran kita utk menilai maksud dan pengajaran yg tersurat dalam makhluk2 Allah.

Perhatikanlah semut yang merangkak, beratur penuh tertib menuju ke tempat manis dalam rumah kita. Tidak cukup dengan semburan beracun, malah acap pula kita bersihkan tumpahan manisan di dapur, namun mereka tetap datang tanpa putus asa.


Perhatikanlah semut yang membawa makanan yang lebih besar dari tubuhnya sendiri. Istiqamahnya ia menuju sarang, bukan untuk diri sendiri tetapi hanya untuk merealisasikan sikap memberi. Perhatikan juga semut yang tidak mempunyai akal, tetapi fikiran dan tindakan mereka sentiasa dipacu oleh sebuah ungkapan bernama "istiqamah".

Imam Muslim meriwayatkan dalam Sahihnya, sabda Rasulullah SAW:
Daripada Sufyan bin Abdillah r.a, beliau pernah bertanya kepada Rasulullah SAW:
"Wahai Rasulullah, beritahu ku dalam Islam ini satu perkataan yang aku tidak perlu bertanya kepada sesiapa selain engkau." 
Jawab Nabi SAW: "Katakan, aku beriman dengan Allah, kemudian kamu beristiqamahlah."

Aku sendiri pun, masih belum mampu utk istiqamah dalam setiap amal yg aku lakukan. InsyaAllah, dengan doa, ucapan kita utk melakukannya dan tindakan kita selepas itu. Yakinlah, pasti dan pasti kita akan istiqamah dlm setiap amal ibadat yg kita lakukan.
7 comments

Sabtu, 3 November 2012

Betulkah kita Sayang Nabi kita?



Alhamdulillah, masih sempat buat aku, utk mnyambut Hari Raya Aidil Adha buat tahun ni. Alhamdulillah, aku masih lg diberi kesempatan waktu utk menulis di blog ini. Rasanya masih belum terlambat utk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha utk korang semua.. Semoga berada dlm keadaan sihat sejahtera hendaknya..

Disini, aku nak memetik sedikit ucapan dari Tuan Guru Nik Aziz:


"Bila masuk ke dalam kubur, kita tidak bawa duit lagi untuk belanja, nasi tidak dibawa untuk dimakan dan air juga tidak dibawa untuk diminum. Gelaran Dato, tok guru atau apa jenis sanjungan tidak akan dibawa. Pada masa itu yang akan dicari ialah Nabi Muhammad SAW. Jumpakah kita dengan Nabi kalau di dunia kita melawan baginda?"
(YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat)

Kita selalu cakap, yg kita cinta akan Nabi, kita cakap kita sayang akan Rasulullah. Kita siap post dlm status FB lg, yg kita saaaayang sangat2 kat Baginda Nabi Muhammad SAW. Tapi, cukupkah sayang kita hanya dengan kata2? Cukupkah cinta kita kepada kekasih Allah hanya dengan tulisan kita? Cuba kita pikir balik.. LOGIK ke tak? Kalau kita sayang kat kekasih kita, pasti kita akan buat apa yg kekasih kita suruh. Kalau Idola kita berpakaian itu style mereka, tanpa segan pilu kita jugak akan terikut dgan gaya Idola kita. 

Disini, kita kata kita sayang akan Nabi kita. Tapi kita ikut tak apa yg Nabi kita buat..? Kita buat tak apa yg Nabi kita buat? Kita tahu tak apa yg Nabi kita buat? Kita tahu tak apa yg Nabi kita pakai, minum, makan, dan cara kehidupan seharian Nabi kita..?

Cuba kita chek balik amalan kita seharian. Kita baca tak doa makan sebelum kita makan? Kita baca tak doa tidur sebelum kita tidur? Benda simple je, ada kita buat tak? 

Kita chek dlm keluarga kita, berapa org yg dpat amal sunnah simple macam ni? 

Mcam mana kita boleh kata kita sayangkan Nabi kita. Sedangkan benda simple mcam ni pun kita tak mampu buat. Jadi, bolehkan kita jumpa dgan Nabi di akhirat kelak..? 

4 comments

Sabtu, 20 Oktober 2012

Sesungguhnya manusia dlm kerugian!!




"Wahai penghuni dunia! Bersiaplah dan tunggulah hari perpisahan. Siapkanlah bekal untuk perjalanan, maka kamu akan mendapatkan teman. Tangisilah dosa-dosa dengan airmata yang mengalir dari mendung-mendung yang tebal. Wahai orang yang mensia-siakan waktunya, apakah kamu rela dengan apa yang telah hilang?"(Imam Ibn Qayyim al-Jauzi)

Kita tahu, dunia ini smentara tapi kita masih leka dgn dunia. Kita masih leka dengan kerja kita. Kita masih terpengaruh dengan nafsu sendiri. Nafsu hawa dan nafsu makan. Kita lebih dlm semua hal2 ini. Tapi kita kurang dlm hal2 agama, hal2 akhirat. Kita dengar azan, tapi kita tak ada perasaan pun nak menyahut seruan azan itu. Allahuakhbar!!


5 comments

Jumaat, 19 Oktober 2012

Rahsia Zuhud



Imam Hasan al-Basri Rahimahullah pernah ditanya:
Apakah rahsia sikap kezuhudan kamu terhadap dunia?" 
Beliau menjawab:
"Aku tahu bahawa rezekiku tidak akan diambil oleh orang lain, maka hatiku menjadi tenang. Aku tahu bahawa amalanku tidak akan dilakukan oleh orang lain kecuali diriku sendiri, maka aku sibuk melakukan amalan-amalan untukku. Aku tahu bahawa Allah sentiasa melihat aku, maka aku malu menemuiNya dengan dosa-dosa. Aku tahu bahawa kematian sentiasa menantiku, maka aku sediakan bekalan untuk bertemu Allah."

Semua yg kita lakukan didunia ini akan dihisap atas diri kita. Sekalipun tidak akan bersangkut dgan orang lain.. InsyaAllah, kita jaga amal kita dan ajak kawan2 kita untuk buat amal yg sama. Barulah sempurna iman kita, kerana kita ada hubungan dgan Allah dan ada hubungan dengan makhluk.
5 comments

Ahad, 14 Oktober 2012

Anggaplah Diri Kita Lebih Rendah Dari Orang Lain



Lihat BURUK diri kita, Buka BAIK diri orang lain. Tutup BURUK orang lain, Sembunyikan BAIK diri kita..


‘Abdullah Al Muzani mengatakan:

“Jika iblis memberikan was-was kepadamu bahwa engkau lebih mulia dari muslim lainnya, maka perhatikanlah. Jika ada orang lain yang lebih tua darimu, maka seharusnya engkau katakan, “Orang tersebut telah lebih dahulu beriman dan beramal sholih dariku, maka ia lebih baik dariku.” Jika ada orang lainnya yang lebih muda darimu, maka seharusnya engkau katakan, “Aku telah lebih dulu bermaksiat dan berlumuran dosa serta lebih layak mendapatkan seksa berbanding dirinya, maka ia sebenarnya lebih baik dariku.” Demikianlah sikap yang seharusnya engkau perhatikan ketika engkau melihat yang lebih tua atau yang lebih muda darimu.”


sumber hadis: APANAMA
9 comments

Khamis, 4 Oktober 2012

Hasil Kerja Dakwah



Hasil yang Sahabat2 dapat apabila buat kerja dakwah ialah:
  1. Allah kuatkan iman mereka. Sehinggakan iman sahabat2 ni, dikatakan sebesar gunung. Iman sahabat2 ni, kalau diletak neraka di sebelah kiri mereka dan syurga disebelah kanan mereka, nescaya iman mereka tidak akan menaik dan tidak akan menurun. Sebab ape? sebab iman yakin sahabat2 ni, cukup tinggi terhadap Allah SWT.
  2. Allah bagi kelazatan dalam beribadat. Seperti yg kita tahu, khusyuk sahabat2 dalam solat tidak mampu dicapai oleh umat Islam skrang ni. Sehinggakan bilamana mereka angkat je takhbir, mereka hanya nampak syurga di dpan mereka. Solat 2 rakaat lepas isyak, dan bagi salam bila dengar azan subuh. Allahuakhbar!! kita nak berdiri 5 minit pun dah mula goyang. Kita angkat takhbir je, semua hal dunia masuk dlm kpala otak ni.
  3. Allah bagi sahabat2 ni, faham akan Al-Quran. Mereka baca al-quran, dan amalkan semua perkara di dlam al-quran. Hukum hakam yg ada dlam al-quran mereka tegakkan. Tapi kita skrang ni, usah kata nak paham maksud al-quran? nak baca pun susah. Boleh bilang dgan jari je orang yg dpat baca al-quran? tak caye, boleh chek dlm keluarga kita sndiri. Berape org ahli kluarga kita dpat baca al-quran.?
  4. Allah bagi sifat kasih sayang kpd sahabat2. Mereka semua begitu kasih kpd saudara seislam, tak kiralah saudara itu seorang hamba, org kaya, pembesar, @ org dari kabilah lain. Semuanya dilayan sama oleh sahabat2 ni, atas nama persaudaraan Islam. Tapi skrang, lihatlah sekeliling kita sendiri. Jiran sebelah rumah pun tak bertegur sapa. Rakan sekelas pun tak bertegur. Allah!!
  5. Allah bagi sahabat2 ni, sifat ikhlas niat. Dalam setiap perkara yg mereka lakukan semuanya kerana Allah. Semuanya untuk mengharap keredhaan Allah.
  6. Allah bagi mereka semua sifat sayang akan agama. Dengan sifat inilah Islam dpat berkembang sekrang ini. Sebab sahabat2 inilah yg mnyebarkan agama Islam ke seluruh pelusok bumi. Nabi Muhammad diutuskan utk seluruh alam, dan bukan diutuskan utk penduduk mekkah je. Tapi Allah nak bagi kerja dakwah ini kpd seluruh umat Nabi Muhammad, sbb itulah Allah angkat roh Nabi ke langit.
Cukuplah kot, sdikit sbanyak kelebihan dan hasil bilamana sahabat2 buat kerja dakwah. Tapi bilamana kita semua tak buat kerja dakwah, apa yg Allah telah jadikan kpd kita? cuba korang jawab..

bersambung...
3 comments

Sabtu, 29 September 2012

Amal Yang Hampir Dilupai Oleh Umat Islam.


Berdasarkan entry yg sebelum ini. Soalan aku adalah : Amal apa yg hampir dilupai oleh umat islam? Baiklah, jawapannya ialah amalan dakwah ( mengajak orang kpd kebaikan dan mencegah kemungkaran.)

Cara dakwah ni ada banyak, dan ramai orang cakap mereka berdakwah menggunakan FB, Blog @ Penulisan itu sudah cukup untuk mengambarkan kita sebagai golongan pendakwah. Tahukah kita cara dakwah yg sebenar yg ditunjukkan oleh Nabi Muhammad SAW.?

Cara Nabi berdakwah ialah dengan pergi jumpa orang ramai dari rumah ke rumah. Itulah cara yg sebenarnya yg hampir dilupai oleh kita semua. Setiap pagi, selepas bangun tidur, Nabi akan pikir, hari ini nak jumpa sape? hari ni nak pergi kampung mane? hari ni nak jumpa Abu Lahab ke Abu Jahal? Setiap hari Nabi akan fikir tentang umatnya. Bilamana Nabi sampai satu rumah, untuk menyeru orang lain mengucap 2 kalimah syahadat. Apa yang Nabi dapat? Air kencing, tahi, diludah, dipukul, dilontar dgan batu, dan macam2 lagi.

Sampaikan Nabi pernah bersabda: Dalam buat usaha Dakwah ini, aku telah ditakutkan oleh perkara yang ditakutkan oleh Nabi2 terdahulu.

Seperti  mana yg kita tahu, Sahabat2 Nabi sebelum masuk Islam. Mereka semua memang brutal r, minum arak, berzina, berjudi atas perempuan mengandung, tanam anak perempuan hidup2 dan macam2 lagi. Tetapi setelah mereka semua masuk Islam dan buat kerja dakwah. Mereka semua menjadi sebaik2 umat dan sebaik2 kurun. Ulamak cakap, sahabat2 ni, diibaratkan seperti bintang2 dilangit, jikalau kita ikut salah satu daripadanya nescaya tidak akan sesat. 

Jadi hari ni Ulamak pikir, amal mane? Ibadat mane? yang dapat menghidupkan iman kita seperti sahabat2 terdahulu. Apakah hasil bilamana sahabat2 ni buat kerja dakwah? cuba korang jawab?

bersambung...

7 comments

Isnin, 24 September 2012

Apakah Amal Yang Mula-Mula Dilakukan Oleh Nabi Muhammad SAW.?


Kejayaan manusia hanya dalam agama Allah, selagimana kita dapat taat pada perintah Allah dan ikut cara Nabi Muhammad SAW.



Dalam kehidupan kita, kita tidak boleh lari dari melakukan ibadat. Ibadat yang paling besar yg setiap hari kita buat ialah, Solat Fardhu. Setiap ibadat yang ada dalam agama Islam, ada 2 tujuan :

1. Untuk Sempurnakan Ibadat.
2. Untuk Membersihkan Jiwa
.

Sebagai contoh:
Solat 5 waktu yg kita lakukan seharian adalah untuk membersihkan jiwa kita.
Puasa di bulan Ramadhan adalah untuk membina sifat takwa dalam diri kita.
Zakat yang kita keluarkan adalah untuk membersihkan harta kita.
Haji @ Umrah adalah untuk mendisiplinkan diri daripada perkara-perkara fasik.

Tapi, sebelum adanya latihan-latihan solat, puasa, zakat dan haji. Sahabat-sahabat telah dilatih oleh Rasulullah dengan satu amalan yg hampir dilupai oleh orang Islam. Apakah amalan yg hampir dilupai oleh umat Islam sekarang ini?

clue:
"Jikalau Allah mahu menghidupkan agama di sesuatu tempat. Allah akan utuskan 1 orang Nabi untuk buat amal"

Cuba korang semua jawab, amal apa yg telah Nabi buat? klu pun aku dah bagi di atas tu.
4 comments

Jumaat, 21 September 2012

4 ADAB USUL Yang Mesti Dipatuhi.

Kejayaan manusia hanya dalam agama, selagi mana kita dapat taat pada perintah Allah dan ikut cara Nabi Muhammad SAW.


Semasa keluar di jalan Allah. Ada 4 usul yg mesti kita patuhi. Adab usul dibuat dan ditertibkan oleh ulama mengikut keadaan dalam sesebuah negara. Jikalau kita tak jaga usul masa keluar di jalan Allah. 4 bulan @ 40 hari pun tidak ada gunanya.  4 Adab Usul yang perlu dipatuhi ialah:

  1. 4 perkara yang perlu diperbanyakkan
  • Dakwah (untuk dapatkan hakikat iman)
  1. Ijtimain (Bayan)
  2. Khususi (Khusus)
  3. Infradi (Sendiri)
  4. Umumi (Gush)
  5. Tashkili 
  • Takhlim (untuk dapatkan hakikat ilmu)
  1. Khitabi
  2. Halaqoh tajwid
  3. 6 sifat Sahabat
  • Ibadat (untuk dapatkan hakikat Ikhlas)
  1. Sembahyang sunat
  2. Baca Quran
  3. Doa
  • Khidmat (untuk dapatkan sifat2 mulia)
  1. Kepada Amir
  2. Kepada Jemaah
  3. Kepada Diri
  4. Kepada Makhluk (Masjid @ org tempatan)
     2. 4 perkara yang perlu dikurangkan
  • Makan @ masa makan
  • Tidur & Rehat
  • Berada di luar masjid
  • Bercakap hal dunia
     3. 4 perkara yang perlu ditinggalkan
  • Jangan mengharap pada makhluk
  • Jangan meminta pada makhluk
  • Jangan membazir
  • Jangan guna barang orang, tanpa izin
     4. 4 perkara yang tidak boleh disentuh
  • Politik & Kerajaan
  • Fahaman Mazhab
  • Pangkat & Darjat
  • Derma & Sumbangan
Adab2 usul ini, bukannya utk diamalkan semasa keluar di jalan Allah sahaja. Kita juga boleh gunakan dalam kehidupan seharian kita. Sebagai contoh: kita banyakkan bercakap tentang kebesaran Allah. Dalam setiap percakapan kita seharian, cuba kita selitkan dengan perkataan "InsyaAllah" (dengan izin Allah) dan sebagainya.

Adab usul ni sebenarnya adalah untuk diri sendiri masing-masing. Insya-Allah, semua ini boleh dapat bila keluar di jalan Allah SWT. Kalau setakat baca-baca je kat sini takde mujahadah maka susah lah nak datangkan perkara-perkara tu. Benda tinggiii kena mujahadah lah kan..?


Apa2pun, aku harap Allah akan bagi kefahaman kpd orang yg membaca tentang Adab2 ini, lebih daripada aku yg hanya menghafalnya.


"DAN MEREKA YG BERMUJAHADAH DI JALAN KAMI, PASTI KAMI AKAN BUKA KEPADANYA JALAN-JALAN HIDAYAH"

p/s: Adab usul ni, berubah mengikut negara. Kalau di Malaysia hanya 16 je. Di negara lain tak tahu la aku. 
3 comments

Rabu, 19 September 2012

Tahukah kita, Masjid Juga Menangis?

Kejayaan Manusia hanya dalam agama Allah, selagimana kita dapat taat kepada perintah Allah dan ikut cara hidup Nabi Muhammad SAW. 



Ulamak pernah menyebut: 

"Orang Islam duduk dalam masjid seperti ikan di dalam air, tapi bg orang Munafik umpama burung dalam sangkar"

Begitulah keadaan masyarakat kita sekarang ini. Masjid ini cuma dijadikan tempat persinggahan utk buang air. Masjid hanya dijadikan sebagai tempat utk adakan kenduri. Masjid hanya dijadikan sebagai perhiasan di tepi2 jalan. Tapi, bila tiba waktu azan berkumandang, untuk dapat satu saff penuh pun susah. 

Allahuakhbar!! tidak adakah sedikit pun rasa malu pada Allah, rasa kasihan pada rumah Allah.? Tahukan kita, Masjid itu akan menangis jika tidak ada orang datang solat fardhu berjemaah di dalamnya? 

Pengalaman aku, dalam 12 masjid yg yg singgah selama aku keluar di daerah Lanchang. Hanya 2 masjid je, yg hidup dengan 5 solat fardhu berjemaah. 10 Masjid lain hanya ada org datang berjemaah pd waktu Magrib, isyak dan subuh sahaja.

Tapi, ada satu masjid yg tidak ada langsung penduduk tempatan @ orang awam datang solat zohor, asar, dan maghrib secara berjemaah. Astaghfirullah alazim.. 

Menangis Tuan, Masjid tu. Semua org Islam tahu tentang kelebihan solat berjemaah di masjid, tapi kenapa masih ramai orang yg tidak datang kpd Masjid? 

Salah satu sebabnya ialah Iman kita yg lemah. Ulamak pernah cakap, Iman umat akhir zaman ini senipis kulit bawang. Pagi beriman, petangnya kufur. Petang beriman, malamnya kufur. Begitulah iman kita hari ini, mudah dikoyak dan dijahit semual. Betullah apa yg ustaz2 cakap selama ni, iman kita ni, berubah2, ada yg menaik dan ada yg menurun.

Macam mana nak tingkatkan iman kita? Seperti yg saya tulis dalam entry sebelum ini, kita kenalah sentiasa cakap tentang kebesaran dan kehebatan Allah SWT. 

Formulanya mudah sahaja. 
Contoh : Kalau hari-hari kita cerita pasal bola, maka bola lah yg akan masuk dalam hati kita. Tapi kalau kita hari2 cerita pasal kehebatan dan kebesaran Allah, maka kebesaran Allah lah yg akan masuk dlm hati kita.

Tapi disini, kalau kita hari2 cerita kelebihan solat berjemaah, hari2 ajak rakan2 kita utk solat fardhu secara berjemaah di surau. Maka keinginan mereka utk datang solat berjemaah akan bertambah. Tapi kita kena yakin, yg kita hanya menyampaikan sahaja, yg bg hidayah dan petunjuk adalah Allah SWT.

p/s: Jangan malu dengan tittle budak surau. Jangan malu, kalau kawan2 kita cop kita sbgai budak surau. Ini adalah agama. Banggalah kita sebagai seorang Muslim. 

11 comments

Isnin, 17 September 2012

Buang Kebesaran Makhluk, Masukkan Kebesaran Allah ke Dalam Hati Kita.

Kejayaan Manusia hanya dalam agama selagi mana kita dpat taat pada perintah Allah S.W.T dan ikut cara Nabi Muhammad S.A.W.


Saya berpesan kepada diri saya dan sahabat saya. Tiada tuhan yg disembah selain Allah, dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. 

Tiada yg bagi sakit, yg bagi sihat melainkan hanya dengan izin Allah,
Tiada yg bagi kaya, yg bg miskin melainkan hanya dengan izin Allah,
Tiada yg bagi manfaat , yg bagi mudarat melainkan hanya dengan izin Allah,

Hari ini kita sakit kita makan ubat, bukan ubat yg sembuhkan penyakit kita. Yg sembuhkan penyakit kita ialah Allah. Duit yg kita ada, bukan duit yg selesaikan masalah kita. Yg selesaikan masalah kita ialah Allah. Kita punya pelajaran, bukan pelajaran yg menjamin masa depan kita. Yg menjamin masa depan kita ialah Allah SWT.

Hari ini, kita cakap kehebatan dan kebesaran Allah, bukan bermaksud kita tolak keperluan dunia. Bukan bermaksud kita tolak duit. Bukan bermaksud kita tolak kerja kita. Bukan bermaksud kita tolak makan dan minum kita. Bukan bermaksud kita tolak hal dunia dan semua yg berkaitan dengannya. Tetapi, kita cakap kehebatan dan kebesaran Allah ini supaya dalam hati kita hanya ada Allah SWT.

Kita ambik perkara tersebut, dunia tersebut, tapi dalam hati kita. YAKIN!! hanya kpd Allah SWT. Allah SWT yg buat semua perkara, yg mentadbir semua benda di dunia ini. Bila kita cakap kehebatan dan kebesaran Allah, maka Allah akan kuatkan iman kita. Allah akan tingkatkan iman kita. Keyakinan kita kepada Allah akan bertambah dan cinta kita kepada Allah akan bertambah. Jadi, bila iman kita kuat, mudah utk kita taat kepada perintah Allah.

Mudah untuk kita solat, baca quran, zikir dan sebagainya. Jadi atas maksud yg sangat besar ni. Saya harap kita semua akan dapat cakap tentang kehebatan Allah dalam setiap perbualan harian kita, dengan menyelitkan perkataan ALLAH dalam setiap ucapan kita.

Contoh: "Sedapnya lauk ikan bakar ni".

Apa salahnya kalau kita tambah beberapa perkataan sahaja,  untuk menyedapkan lagi ayat di atas

Contoh: "Allah, Sedapnya lauk ikan bakar ni. Yg bagi sedap ni, Allah"

Benda nampak simple je, tapi besar nilainya. Jom kita amalkan sama2..
9 comments

Ahad, 16 September 2012

Belajarlah Untuk Menangis Kerana Allah



Sedikit perkongsian tentang pengalaman aku selama 40 hari bersama Jemaah Tabligh. Aku naik bas seorang diri dari Kelantan dan turun di Putrajaya. Sampai di Stesen Bas Putrajaya, kawan satu UniMAP datang ambik aku dan bawa aku pergi ke Masjid Sri Petaling. Siyesly aku cakap, aku tak kenal lagi kawan yg ambik aku masa tu. Dia kawan kepada kawan aku. Tapi baguslah, dia sudi tolong aku wlaupun tak kenal. Aku pergi atas maksud untuk mencari siapa diri aku sebenar, untuk belajar tentang agama, untuk kenal Allah dan Rasulnya. 

Berseluar jean dan berjearsy Malaysia, aku seperti orang asing bila aku masuk di perkarangan Masjid Sri Petaling. Di depan mata aku ketika itu, semua orang berpakaian dengan berjubah, berkurta, berserban dan sama sahaja warnanya, putih pudar. 

Kawan aku Nisha tinggalkan aku di Masjid Sri Petaling selepas kenalkan aku dengan budak2 UniMAP yg telah ada di masjid itu. Hari pertama dapat kenal 4 orang sahabat, walaupun satu Universiti tapi kami tidak pernah jumpa. 

Jemaah 40 hari yg aku ikut ini, adalah gabungan student UTM Skudai dengan UniMAP Perlis dan di bimbing oleh 2 orang awam. Seorang Dr dan seorang kakitangan kerajaan.

Inilah kali pertama aku kenal dan keluar dengan orang2 Tabligh. Alhamdulillah, banyak yg aku belajar sepanjang aku keluar bersama dengan jemaah Tabligh ni. Perkara yg paling besar yg dapat aku belajar ialah, MENANGIS. Menangis atas dosa2 lalu, menangis atas kesilapan dan lupa, menangis kerana Allah semata2. Kalau dahulu, mata ni mudah menangis bila lihat cerita hindustan @ korea, tapi sekarang mata ini mudah mengalirkan air mata bila dengar dan lihat kebesaran Allah.. 

Orang yg keluar di jalan Allah ini boleh diibaratkan sebagai ulat beluncas, yg dilihat manusia dengan jijik dan geli. Tapi telah berada di dalam kepompong Masjid selama 40 hari. Akhirnya Ulat beluncas tadi telah menjadi Rama-rama yg cantik di lihat dan di pandang.

Sampai di UniMAP, ramai kawan yg terkejut dengan penampilan aku sekrang ini. Dahulu pergi kelas dengan seluar jean koyak di lutut, tp skrang pakai serban, kurta dan celak. Sampaikan ada kawan sekolej tak cam aku. Allahuakhbar.. Awalnya perasaan malu itu memang ada, tp bila fikir balik, buat apa nak malu dengan makhluk. Kalau betul kita cinta kepada Rasul kita, kenapa kita tak boleh ikut apa yg Nabi kita buat? Setiap sunnah yg kita hidupkan di zaman fasyak ni, Allah bagi 100 pahala syahid. Allahuakhbar. Besar ganjaran itu tuan puan.

Dahulu aku ingat tabligh ni sesat tp rupanya tidak, mereka cuma pergi ajak orang ke masjid dan bg fikir tentang kebesaran Allah sahaja. Alhamdulillah, hati aku sekrang lebih tenang dan tahu arah hidup yg sebenar. 

"Ya Allah, berilah aku kepahaman tentang kerja dakwah ini, dan kekalkanlah aku dalam usaha dakwah ini"

Amin, amin, amin ya Rabbal alamin.

P/s: Aku masih hairan dan pelik r, kenapa pakaian dan sunnah Nabi menjadi satu keganjilan. Padahal kita semua tahu apa yg Nabi Muhammad (SAW) pakai dan apa yg Nabi buat. Orang yg ikut sunnah ini, dipandang asing oleh masyarakat kita.

Selingan: Sifat riak sentiasa ada dalam diri kita, setiap kali dipuji pasti akan timbul setitik sifat riak dalam diri kita. Istigfarlah, istighfarlah, istighfarlah. InsyaAllah sifat riak itu akan hilang. Niatlah dalam setiap perkara yg kita buat, semuanya kerana Allah.
6 comments

Sabtu, 15 September 2012

Jom Kita Amalkan Zikir Harian.



Nabi Muhammad (SAW) pernah bersabda:  "hati itu tidak pernah stabil dan selalu bergelora. Bahkan geloranya melebihi gelora air ketika mendidih."

Hati perlu distabilkan, agar terjaga suhu dan kandungannya  supaya tidak mudah rosak. Tapi, tahukan kita semua, cara untuk menstabilkan hati?

Zikir adalah jawapannya.

Allah S.W.T telah berfirman: "Orang-orang beriman itu, hati mereka tenteram dengan ingat(zikir) kepada Allah. Ingatlah, hanya dengan ingat(zikir) kepada Allah, maka hati akan tenteram"
 (Ar-Rad : 28)

Apa maksud zikir?
Zikir bermaksud, kita nak ingat Allah setiap masa dan keadaan.

Ulamak menyarankan, kita sebagai orang awam bolehlah cuba jadikan zikir sebagai amalan harian. Kita boleh lakukan sekurang-kurangnya dengan zikir yg paling ringkas iaitu 300 X sepagi dan sepetang.
  1. 100 X untuk "Subhanallah walhamdulillah walaailahaillallah Allahuakhbar" (Tasbihat)
  2. 100 X untuk "Allahummasalialamuhammad wa'ala alimuhammad" (Selawat)
  3. 100X untuk "Austaghfirullah alazim" (Istighfar)
Kita juga boleh tambah dengan doa nabi Yunus a.s iaitu "Laailahailla antasubhanakainni kuntumminaldholimii" sebanyak 100 X.

Kita tasbihat ini, sebagai tanda kita cinta kepada Allah S.W.T yakni tuhan kita. Raja segala alam.
Kita selawat ke atas nabi Muhammad S.A.W sebagai tanda kita sayang kepada Rasul kita
dan kita istighfar sebagai tanda kita menyesali atas dosa2 kita.

Zikir ini, nampak je mudah, tapi susah untuk di amalkan. Lebih susah dari solat, sebab kita perlu cari masa yg senyap(sesuai) untuk duduk dan hayati setiap lafaz zikir yg kita ucapkan. Siyesly aku cakap, aku masih dalam proses untuk menghidupkan amalan zikir ini.

Kelebihan zikir:
  1. Satu orang yg berzikir dengan banyaknya di dunia akan masuk syurga dengan tersenyum-senyum
  2. Allah telah sediakan satu pintu khas di syurga untuk orang-orang yg kuat berzikir.
  3. Dapat menghapuskan siat riak yg ada dalam diri manusia.
  4. Penenang hati 
Orang bijak pandai pernah berkata: Ilmu itu adalah jalan dan zikir adalah lampu, ilmu tanpa zikir kita akan kegelapan, zikir tanpa ilmu kita akan sesat. 

p/s: Aku syor, zikirlah lepas solat subuh dan asar. Inilah waktu-waktu yg tenang dan senyap dari gangguan.


13 comments

Jumaat, 14 September 2012

Minggu Pertama di UniMAP..


Semester baru, bermakna semua pun baru. Rumah sewa baru, subject baru, lecturer baru dan yang paling penting semangat study pun BARU jugak. Semester ni, aku serumah dengan Redza, Shahrul Faiz, Acap, Kavin dan Siang. Kami semua 6 orang tinggal di KKE 99 Taman Semarak, Kuala Perlis.

Alhamdulillah, semua pendaftaran subject semester ini, berjalan dengan lancar. Setakat ini, tak ada masalah yang serius. 

Semangat baru semester ni.. ? Semester ni, berbeza dgan semester2 sebelum ini, aku sudah jumpa jalan hidup aku. Semenjak dicop jadi budak surau ni. Aku dah tak kisah, apa orang nak panggil aku,  ustaz, imam muda, haji?, budak surau atau apa2lah.. Yang penting aku tahu, aku adalah seorang "Karkun" ( Orang yg buat usaha atas agama ).

Dakwah perkara utama dan Belajar pun perkara utama. Jadi aku kena bawa kedua2nya sekali dalam hidup aku ni. 

InsyaAllah, setakat ini dahulu, ada masa lagi, aku ceritakan pengalaman aku, sepanjang buat kerja agama ni... 
12 comments

Rabu, 29 Ogos 2012

Assalamualaikum Semua!!

 ws Good Morning Sun 1600x1200 300x225 Selamat Pagi, Anakku. Selamat Beraktivitas Kembali..
I'm back, haha. Selepas sekian lama menyepi utk merawat sakit di tubuh ni. Akhir dapat sedikit waktu dan masa utk mengupdate blog ni. Ramai rakan2 blogger tanya, kenapa lama tak update blog? Jadi disini aku nak tanya balik, Kenape tak baca post terdahulu..? hehe.. Sebab semuanya aku dah cerita dlam entry2 yg lepas.

Alhamdulillah, sakit semakin berkurang. Dr ckap, ambik masa utk sembuh, jadi masa yg lama tpaksa aku tempuhi dlm proses penyembuhan ini. Semenjak hari kejadian, aku dah stop main futsal dan semua jenis sukan yg berat2. Sekarang ni, dah masuk 3 bulan aku lalui mimpi ngeri ni.

Ternyata semua yang berlaku di atas muka bumi ini, berlaku dengan kehendak dan izin Allah SWT. Jadi aku bersyukur dpat lalui semua ini. Kerana dengan adanya sakit ni, aku lebih dekat dengan Allah SWT. Aku lebih kenal siapa diri aku, dari diri aku yg sebelum ini. Aku tahu apa tujuan hdup aku skrang ni.

Nanti bila aku ada masa yg sesuai, nanti aku akan ceritakan dengan lebih lanjut dlm entry yg akan datang. Jadi cukuplah utk hari ini. Rasanya masih sempat lagi utk aku ucap SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN buat semua rakan2 blogger dan pembaca semua. Semoga hari raya tahun ini, membawa seribu makna dlm kehidupan kita semua.
26 comments

Jumaat, 15 Jun 2012

OK.. That All For This Sem!!!


Dengan  tamatnya exam Micro C tadi, maka berakhirlah riwayat hdup aku untuk semester 4 di UniMAP ni. HOOORAYYYY!!!.. Boleh Balik Kampung..

Pertama sekali, aku nak ucapkan TERIMA KASIH sangat2 kepada ROOMATE aku iaitu REZA ROSLAN. 
Sebab Tolong jaga makan minum aku
Tolong beli nasi untuk aku
Tolong beli lauk untuk aku
Tolong masak nasi untuk aku
Tolong urut kaki aku
Tolong sapu minyak panas atas belakang  dan kaki aku, walaupun masa itu dah pukul 3 pg.
Tolong pimpim aku pergi tandas
Tolong ingatkan aku makan ubat
dan Tolong ... Tolong.. luangkan masa, jaga aku, walaupun masa itu ko sibuk blajar!!

TERIMA KASIH sekali lagi untuk kawan2 lain, IYAS, REDZA, HAIKAL, ZARUL, SUHAIL dan budak2 BIOMEDIC lain.. 
Sebab tolong hantaq aku pi Hospital
Tolong hantaq aku pi Mngurut
Tolong hantaq aku pi Terapi
Tolong hantaq aku pi buat Fisioterapi
Tolong beli makanan untuk aku
Tolong isikan air mineral untuk aku
Tolong bagi sokongan kat aku
dan TERIMA KASIH.. sebab sudi datang melawat aku..

TERIMA KASIH jugak kepada rakan2 blogger, sebab sudi bagi sokongan dan kata2 semangat untuk bertahan dalam sakit ni. Walaupun kita tak kenal dan tak pernah jumpa pun, tapi kita tahu hati dan budi masing2 melalui tulisan kita.. Hanya itu yg dapat menilai diri kita sbgai seorang penulis.

Tidak mampu untuk aku membalas jasa baik korang semua terhadap aku. Apa yg aku mampu adalah berdoa untuk kesejahteraan korang semua.. Hanya Allah yg dapat membalas jasa baik korang. Kalau diberi peluang suatu hari nanti, aku nak balas semua jasa dan budi korang kat aku..

InsyaAllah, Doakan Semoga aku SELAMAT dalam perjalanan pulang ke Kampung Pagi esok.. Aku akan bertolak dalam pukul 4 pg, dari Perlis ke Kelantan dgn menaiki ADX 2921.

DOAKAN AKU CEPAT SEMBUH !!! 

P/s: Ohhh ya.. ramai yg tanya aku, aku sakit ape? ok la.. aku bagitahu untuk kali ni je.. "Scoliosis" nama penyakit aku.. haha...
31 comments

Khamis, 14 Jun 2012

Peliharalah Aib Orang Lain..


Setiap orang ada aib masing-masing. Ada rahsia yg disembunyikan dari orang tua kita sendiri, dari sahabat kita sendiri mahupun dari kawan2 kita. Namun, benda yg tersembunyi ini, kadang2 kita pun akan terlepas pandang jugak, sampailah diketahui oleh kawan kita atau orang lain. 

Jika kita memegang aib insan.. seluruh MARUAH dirinya berada di tangan kita, kita punyai PILIHAN.. sembunyikan atau sebarkan..

SEBARKAN :
~kita akan rasa puas.. 
"Arghh.. baru padam muka dia, jahat sangat!!"

SEMBUNYIKAN :
~kita ibarat memendam jiwa rasa..
"Erm.. Nak cerita ke tak nak? Kalau aku cerita pasal dia, jatuh maruah kawan aku plak"

Mana pilihan kita? Itu pilihan korang.. tapi ingat, aib kita jua di tangan insan lain.. dan ingatlah JANJI Allah..jika kita sembunyikan aib saudara kita, maka nanti Allah sendiri akan MENUTUP aib kita..insyAllah.. 

So, moral of the story janganlah sesekali buka aib insan lain. Aku berharap sangat agar aib aku, tidak dibuka di Padang Masyar kelak.. Malunya.. kalau semua orang tahu, jahat dan dosa aku. Kat manalah aku nak letak muka aku nanti?
21 comments

Rabu, 13 Jun 2012

Be Strong!!! After This No More Pains..


KEMAAFAN mungkin amat BERAT untuk diberikan kepada orang yang pernah melukan hati kita..Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat MENGUBAT HATI yang telah terluka.. 

KEMAAFAN yang diberi secara IKHLAS dan tulus dari hati yang nurani, umpama MADU yang boleh memaniskan CUKA hati dan emosi.. Aku sudah maafkan semua kesalahan orang lain terhadap aku. Tapi aku masih belum tahu, adakah kesalahan diri aku sudah dimaafi oleh orang lain..?

BAHAGIA yang ada sekarang ini, tidak kekal selamanya.. begitu juga dengan DERITA yang sering mengalirkan air mata kita..jangan sesekali kita LUPA, Allah sentiasa ada untuk kita.. Lepas kita MATI, semua ini akan hilang, sakit kaki dan belakang kita akan hilang!! Tapi Sekarang ini, aku yang merasa SAKIT nya.. 

BE STRONG.. FATTAH

"SAKIT yang ku rasa biar jadi PENAWAR kepada dosa-dosaku."

27 comments

Biar Apa Orang Kata, Aku Tetap Aku.!!



Ini yg dikatakan Legend?
"hahaha.. muka legend, ada parut pulak tu. Rider RX-Z, tapi ajak orang makan kek..haha"

Ayat inilah yg aku dapat masa, aku ajak kawan aku makan kek. Apa kaitan kek dengan muka legend dan naik RX-Z..? aku pun tak paham r dengan kawan2 aku ni. Kek yg aku dapat tu, dari kawan popuan yg bagi. Dia sambut hari  jadi dia, lpas tu kek tu tak abis makan so dia bagi la kat aku. 

Tunggu apa lagi "Musuh jangan dicari, rezeki jangan ditolak". Aku ambik r, dari membazir tak ada orang makan.. Itu pun nak kecoh ke? Separuh tu, kek coklat. Nak tunggu dapat kek harijadi sendiri?, tak tahula bila akan dpat. Seumur hdup ini, tak pernah lagi merasa dpat makan kek hari lahir sendiri.. T_T.. tak ada org nak sambut la tu..

Rider ADX
Ahh.. ada aku kisah, orang nak kata apa pun..? Lantak diaorang r, Aku adalah Aku.!!

#esok exam : Electromagnetic Field Theory dan English University..
18 comments

Isnin, 11 Jun 2012

Rebutlah Cinta Hakiki


Imam Syafie pernah ditanya oleh isterinya, “Suamiku, apakah engkau mencintaiku?” 
Beliau menjawab, “Ya tentu saja, dirimu adalah sebahagian dalam hidupku.” 

Mendengar itu, isterinya bertanya lg, “Apakah engkau juga mencintai Allah? Bagaimana mungkin dua cinta menyatu dalam HATI ♥ seorang mukmin. Cinta kepada Allah dan juga mencintaiku?” 

Beliau tersenyum dan mengatakan kepada isterinya dgn pandangan mata yg lembut penuh kasih sayang. “Kerana cintaku kpd Allah, maka aku mencintai makhlukNya, memperlakukan dgn hormat dan penuh kasih sayang terhadap isteriku, anak-anakku dan sesama insan. Aku MENCINTAIMU kerana CINTAKU kepada ALLAH.”

Rebutlah cinta yg hakiki kerana Dialah akan membuatkan kita saling mencintai ..
Maaf!! Mintak tolong jangan berharap dgan aku, kerana aku belum masih sempurna untuk mu..  Aku suruh ko tunggu itu, bermaksud aku suruh ko cari yang lain.. Please Jangan tunggu aku lagi.. 
26 comments

Matlamat Untuk Berjaya Hanyalah Satu


Berjaya tu bukan bila Result exam kita straight A,
Berjaya tu bukan bila kita dapat 4flat setiap semester,
Berjaya tu bukan bila kita ada kerja besar,
Berjaya tu bukan bila kita ada keluarga bahagia,
Berjaya tu bukan bila kita berpangkat besar,
Berjaya tu bukan bila kita dihormati masyarakat,
Berjaya tu bukan bila kita dapat menguasai dunia,
Tapi kita dikira berjaya hanyalah selepas kita menjejakkan langkah pertama kita ke dalam Syurga Allah. MasyaAllah !!
28 comments

Ahad, 10 Jun 2012

Panduan Supaya Doa Diterima Oleh Allah

" Aku dah banyak kali berdoa, tpi Engkau masih tak tunaikan doa aku, Apa la salah aku ya Allah ? "  
"Apalah dosa aku ya Allah..? kenape aku diseksa sebegini rupa..? "

Mungkin ada antara kita yg seringkali mengucap ayat di atas ketika kita ditimpa musibah. Aku mengaku, kata2 itu pernah kluar dari mulut aku, ketika aku ditimpa sakit ini.. Tapi yg sebenarnya.. Tidak.. Kita tak perlu  katakan sebegitu.  Kita Try dengan ayat ini :

" Cukuplah bagi kami ya Allah, Dialah sebaik2 tempat diserahkan segala urusan "

Pengalaman yang mematangkan kita.. Kita blajar melalui kesilapan, dan siapa yang tidak melaluinya tidak akan memahami maksudnya. 

Bukan semua doa kita akan dimakbulkan..  Mungkin belum sampai masanya dan mungkin masalah itu datang dari diri kita sendiri.. Cuba kita tilik balik diri kita.. Ada masalah kat mane? Aku nak selitkan sedikit panduan supaya doa diterima oleh Allah.. Sama2lah kita amalkan..

1. Memahami dan mengerti akan maksud serta makna doa yang diminta. Kita boleh menggunakan apa-apa juga bahasa sewaktu berdoa asalkan kita memahami dan mengerti akan maksud yang diminta itu. Namun sebaik-baik bahasa yang harus digunakan adalah Bahasa Arab kerana ia adalah Bahasa Al-Quran yang diturunkan oleh Malaikat melalui wahyu yang datang terus dari Allah SWT Selain itu semua doa-doa yang diajarkan oleh Rasulullah juga adalah dalam Bahasa Arab.
2. Berdoa dengan penuh keikhlasan hati serta merendahkan diri semata-mata hanya kerana Allah.
3. Berdoa dan meminta kepada Allah dengan sebenar-benar permintaan dan dilakukan dengan bersungguh-sungguh.
4. Tidak berdoa dan meminta kepada sesuatu perkara yang mustahil, sesuatu perkara yang buruk atau pada perkara-perkara yang boleh mendatangkan dosa.
5. Berdoa dengan penuh khusyuk dan keyakinan diri bahawa doa yang di pohonnya itu akan diperkenankan oleh Allah.
6. Berdoa, bertakwa dan bertawakal kepada Allah iaitu dengan memelihara dan menjaga setiap suruhan dan larangan-Nya.
7. Tidak pernah berputus asa di dalam doanya sekalipun permintaannya itu lambat dimakbulkan oleh Allah malah sentiasa beristiqamah, sabar dan menyerah diri kepada Allah.

Subhanallah, begitu terbukanya Allah SWT untuk doa kita semua.... 

p/s: Terkejut beruk aku.. bila bukak blog tadi. Ada orang misteri yg follow blog ni. Erghh!! Apa2pun, kita pikir yg baik2 jela.. !! Sape tahu, Mcam mane nak unfollowed org yg follow blog kita? 

12 comments

Sabtu, 9 Jun 2012

Kampung Sungai Hala.

Kampung Sungai Hala.. Tempat lahir dan tempat tinggal aku..!!
Senja di kampung!! 

Sungai inilah yg banyak memberi rezeki kpd kluarga aku dahulu. 
Disini jugaklah aku blajar untuk survive dlm hdup, 
Belajar Berenang.. menyelam dan menangkap ikan!!

Pokok ini, dikatakan berhantu. tapi aku tak pernah nampak pun hantu kat situ. Dari aku kecik lagi, dah terpacak kat situ.. tak tahu la berape usia pokok ni.

Jambatan Sungai Hala.. yang menghubungkan rumah aku dgan dunia luar.. haha.
tak ada jambatan ni, tak leh kluar r.

p/s: tak sabar2 nak balik kg ni.. nak habiskan exam disini dahulu.. lpas tu balik r.. x mahu tunggu lame. Aku nak balik berubat di kampung plak..
15 comments

Jumaat, 8 Jun 2012

Mencari Keberkatan Dalam Minggu Study Week.


Sekarang ini merupakan minggu study week dan aku lihat ramai kawan2 aku mula hidup dgan cara masing2. Ada yang blajar sendirian,  ada jugak yg belajar berkumpulan dan ada jugak yang masih sibuk duk main game DOTA dan berfesbuk.. Pernahkah kita terfikir..? Selama 2 tahun kita belajar di UniMAP ni, adakah ilmu yg kita dapat itu berkat atau tidak?

1) dalam kite sebok dok study week...., brape ramai yg ingat untuk minta guru2/lectrer2 untk halalkn ilmu yg mreke curahkn kpd kite?

2) dalam kite dok sebok pulun subjek2....,berapa ramai antra kite yang minta guru2/ibu bapa doakan kejayaan n dpermudhkn mengingati ilmu2 yg diplajari??

3) dalam kite dok brgelumang dengan buku2....,berapa ramai antra kita yang dah minta maaf dngn ibu bpa/guru2/lectrer2 klw2 pernah terlepas cakap hingga terguriskn prasaan mreka tnpa sedar???

Pernahkah korang terfikirkan semua ini..? Semakin meningkat dewasa, semakin kita lupa kpd mereka.. Betulkah apa yg aku fikirkan ini? Kita cuma anggap pendidik itu, sebagai cikgu di Sekolah sahaja dan tidak sebagai lecturer di Universiti.. Bukankah ianya sama sahaje? Insan yg bergelar pendidik itu adalah insan yg mengajarkan ilmu kpd kita..

Renungn bersama....keberkatan ilmu itu pentng... jom kawan2 kite same2 recheck list.... sebab aku masih berharap untuk mendapat keberkatan atas segala ilmu yg aku perolehi di sini..!!
18 comments

Khamis, 7 Jun 2012

Be Profesional, U are The Leader!!

Kami cuma diam.. diam.. diam.. diam..
Hal2 dalam rumah tangga ni, tak molek la, kalau kita nak cite kat orang luar.. Memang tak mendatangkan kebaikan pun, kalau kita duk cite masalah dlm rumah tangga kite kat orang yang tak mampu nak slesaikannya.. 

Begitu jugak dlam tugasan berkumpulan. Kalau ada masalah dalam kumpulan kita, tak payah la duk sibuk2 mengadu kat orang lain. Aku memang pantang r dalam bab2 nak buka aib orang ni. Sebelum duk pi cerita kat orang lain, apa la salahnya, kita duduk dalam satu kumpulan kita, bincang elok2 kalau ada yang tak puas hati cakap r dgan kita2 aje.. jgan la duk sibuk campurkan orang luar dlam masalah kita.

Bukan apa, aku tak mahu la benda ni jadi smakin parah. Kita buka aib ahli group kita kat orang lain, lpas tu orang lain mula buat muka @ angkat muka dgan ahli group kita.. Lepas tu tak bertegur sapa dah.. Apa ni?
Tak mau r jadi mcam ni.. group orang lain ok je, tak ada masalah langsung, cuma kita je yang banyak songeh!! Be profesional .. ketua kumpulan seharusnya matang dari segi pemikiran dan perangai. Jangan tahu tunjuk salah orang lain je, salah sendiri tak nampak..

Kalau memang salah kami, katakan pada kami.. tegur kami.. agar kami boleh perbaiki kerja kami. 

Ada sesetengah perkara tak memerlukan kita untuk ceritakan kepada orang lain, dan ada sesetengah perkara yang memerlukan kita mengadu kpd orang lain... 

Bila di ingat kes ini.. Memalukan betul!!!

p/s : kpd korang semua, sbelum membuat keputusan nak judge seseorang itu baik atau jahat. Jangan dengar dari satu pihak sahaja, dengarlah dari dua pihak. Baru boleh buat kputusan.. Korang dah besarkan..? masing2 ada otak, pikir r sndiri..!!
20 comments

Rabu, 6 Jun 2012

Cinta Itu Ibarat Teksi




"cinta ibarat teksi... apabila kita lambai tangan, dia akan berhenti mengambil kita... tp, kita kena periksa dahulu dalamnya,, kalau ada penumpang lain, kita jangan masuk... biarkan teksi tu hantar dulu orang tu, baru ambil kita balik, tak pun kita cari je teksi yang lain..."

21 comments

Selasa, 5 Jun 2012

Tips Mengawal Pemakanan dan Maintain Berat Badan


Hari ni, aku nak kongsikan tips ringkas tentang macamana nak kawal pemakanan dan maintain berat time kenduri kendara sekarang ni?

Senang je, haha.. Banyakkan minum air kosong. Sebelum sampai kenduri minum air kosong. Di kenduri pun kalau ada air kosong, minum air kosong je daripada air manis. Selepas kenduri dah sampai rumah, minum air kosong lagi. Dgn cara mudah ni, pemakanan akan terkawal sikit. Kalau ada Tea Mix lagi bagus, ia akan membantu tingkatkan metabolisma, jadi badan akan proses makanan cepat sikit dan lebih cepat nak buang air besar.

Sekarang ni, masih berpantang.. tak dapat aku nak minum teh ais kdai Kak Ngah.. Hari2 kena minum air kosong je..
27 comments

Suatu Malam Di Malam Dingin


Di suatu malam yang dingin, di dalam sebuah bilik yang sederhana
besar, diatas katil....... sepasang suami isteri yang telah lanjut
usia baru masuk tidur.

Suaminya telah mula mengantuk tapi isterinya terbangkit perasaan
ghairah malam itu....

Si isteri bersuara,
"Dulu-dulu tu..... abang selalu pegang tangan saya bila kita nak tido."

Suaminya dengan separuh sedar, menggenggam tangan isterinya, lepas tu
mula mengantuk
semula.

Beberapa ketika lepas tu, si isteri bersuara lagi,

"Kemudian tu.... abang selalu cium saya."

Si suami dengan rasa terganggu, mengangkat kepalanya dan menyentuh
bibirnya ke pipi si
isteri.

Lepas tu sambung tido balik.

Selepas beberapa saat, si isteri bersuara lagi,

"Kemudian tu.... abang selalu gigit-gigit leher saya......."

Dengan perasaan marah dan geram, si suami melontar selimutnya dan
bangun dari katil
tu.

Si isteri bertanya, "Abang nak gi mana tu?"

Dengan marah suaminya menjawab,
"Nak gi amik gigi la ni!!!"

Tointtt.. tointt.. toint..

sumber : Oh lawak
11 comments

Isnin, 4 Jun 2012

Rasa Bersalah Kembali Menjengah Minda


Sekarang ni, aku tengah pulung study Biomechanic sebab, aku dah nak exam hari rabu ni.. dalam pada masa yang sama, hati ni duk ralit mengelamun pasal kisah 4 tahun lepas. .. Tiba2 je, aku teringat suatu kisah yang cukup membuat hati aku dilanda rasa bersalah seumur hidup. 

Jarum jam di dinding mula berputar, berputar .. berputar dan smakin laju.. flushh.. kembali kita ke tahun 2008.. Masa tu, aku form 5. Bersekolah di Sekolah Menengah Hamzah (1). Jam di tangan menunjukkan pukul 2.30 ptg. Kelihatan, seorang remaja lelaki, berambut pendek, berbaju sekolah dan ditangannya membawa buku teks Sejarah, sedang berjalan bersama kawan-kawannya. Hari itu, kami pulang agak lewat, sebab menunggu salah seorang kawan aku mnyiapkan tugasan sekolah. 

flushhh..jam berpusing laju ... flushh.. pukul 6.00 ptg, tempat di padang bola Kampung Sungai Hala.. Waktu tu sudah ramai budak2 kampung turun main bola. Aku turun seperti biasa, pukul 6 suku baru aku terpacak di atas padang bola. Awal permainan semua ok je.. sampailah bila bola tu dapat kat kawan aku, nama dia Beri. Aku nak masuk, kira clean r aku ambik bola dari dia. Tapi entah macam mane, boleh terkena tulang renting dia, sampai patah kaki kawan aku, dikerjakan oleh aku.. Sebab kes ni, ramai yg tuduh aku main jahat..dan ramai yg tak mo main bola dgan aku.. Aduii, rosak karear aku waktu tu.. 

Kalau diberi peluang utk aku putarkan waktu ni Beri. Aku teringin nak putar balik masa lalu, kembali ke tempat kejadian.. aku tak akan main bola hari tu.. Kalau aku tak main bola hari tu, ko mungkin akan dapat main bola lagi skrang.. 

Aku nak mintak maaf sangat2.. Walaupun ko tak marah kat aku, ko cuma diam membisu. Aku tahu, panas di hati ko.. Maafkan aku bro.. Aku memang tak sengaja waktu tu bro.. Sekrang ni, aku dapat balasan yg sama apa yg aku telah buat pada ko dulu.. Maafkan aku sangat2!! 

13 comments

Ahad, 3 Jun 2012

My Roomate Izzat Amir !!

Cilok dari FB Pokjat

Semalam aku ada chat dgan ex-roomate masa matrik. Nama dia Izat Amir, nama glamor Pokjat @ Bob. Lama sungguh tak jumpa dgan Pokjat ni. Semalam dpat r tanya khabar dan berita pasal dia, tengok gambar sekrang semakin berisi.. huhu.. tengok gambar di atas, hencem tak?

Aku tak boleh lupa r dgan Pokjat ni.. Masa Matrik dulu, dialah yg banyak tolong aku waktu aku sakit dulu. Sanggup mngurut kaki aku. Setiap malam kaki aku akan rasa sakit dan dialah yg slalu jadi tukang urut. 

Bila pergi kelas, dialah yg kena kejutkan aku, pimpinkan aku g kelas. Waktu tu, siyesly aku memang malu r dgan semua orang, tiap2 hari bjalan kena dipapah oleh orang lain.. Menanggung sakit waktu blajar ni, sungguh memeritkan.. Setelah 2 tahun  berlalu, sakit ni, kembali lagi Jat.. Malu aku nak cerita kat ko smalam jat, sakit kaki ni masih ada lagi dan smakin teruk jat.

Terima kasih Jat sebab sudi urut kaki aku,
Terima kasih jat sebab kena beli  makanan utk aku
Terima kasih Jat sebab kena pergi isi air untuk aku
Terima kasih jat sebab kena pimpin aku bila nak g kelas
Terima kasih Jat sebab sanggup jaga makan mnum aku time aku sakit dulu..

Oh ya!! Bila kami nak tidor, kami tak tidor atas katil, tapi kami akan gabungkan tilam dan hamparkan di lantai.... Sebab sorang lagi kawan aku akan datang menyemak, tidur skali dgan kami.. haha. 

Apa2pun yang berlaku lpas ni, aku akan tetap ingat jasa ko jat.. dan aku harap, aku akan dapat jumpa dgan ko suatu hari lagi jat. Tak ada apa yang mampu aku blas dengan semua jasa2 tu, hanya Allah yang mampu membalasnya.. Aku akan sentiasa doakan yang terbaik untuk ko Jat.. hanya itu yang mampu aku lakukan.!!
18 comments

Sajak Untuk Tok Guru


Tok Guru..
entah sudah berapa kali tubuhmu dikeji dan dihina
sudah tidak terkira peribadi dan tutur katamu ditertawa
tidak dapat dihitung berapa jumlah aib mu dipijak, dijaja dihina..

Benar Tok Guru..
dirimu bukan nabi
tidak punya sifat maksum dan tiada kuasa sakti
jalan yang dipilih olehmu itu bahaya
nampak tenang jalannya tetapi penuh ranjau berduri

Biarkan mereka Tok Guru
di belakang mereka akan berhujah lagak sang juara
berdepan dengan mu
mereka akan tersipu tunduk malu
sabarlah Tok Guru
janji kemenangan Allah itu PASti
yang malas dan jahil akan terus mengata
yang berakal akan terus mencari..

Ku hanya seorang anak muda biasa
pernah alpa dan hanyut dengan lakonan dunia
berambut panjang jeans lusuh baju bundle dan berselipar RM5
hanya memerhati dan mendengar dari jauh
tetapi diri dan ilmu padamu Tok Guru
tetap ku hormat sehingga akhir hidup ini..

8 comments

Jumaat, 1 Jun 2012

Bila Semangat Hilang?



Minggu ni, ramai kawan2 aku post status di facebook .. 
"arghh, stress .. exam dah dekat" 
"nothing  coming.. exam  coming arghh"
banyak lagi status tulis dan share gambar.. Standard zaman skrang r, ada benda yg berlaku, semua post di facebook.. Semua nak diluah kat wall facebook.. Bukan dapat apa2pun, cuma komen dan like je..

Jika ditanya pada aku la.. Bila aku rasa down, rasa SEMANGAT HILANG .. selain baca quran, solat.. menulis blog, menangis, menjerit, atau makan banyak buat melepas geram.. apa 'COMMON SENSE' yang selalu dibuat?

Menurut aku la.. aku lebih suka telafon MEK aku.. Bila dengar suara Mek ni, dah jadi macam satu terapi minda.. Suara penat lelah, membuat aku lbih bersemangat utk bukak buku.. Maklumlah, bagi aku perasaan sedar dlm diri cuma akan lbih hadir bila dngar suara Mek..

Jika ditanya pada aku lagi, apa NIKMAT PALING BERHARGA selepas nikmat iman dan islam..pasti aku jawab, nikmat kasih sayang Mek dgan Ayah aku.. kerana kasih mereka tiada taranya, tiada gantinya..? erm.. !!tapi yg sebenarnya aku cuma dpat rasa kasih sayang Mek aku je.. 

Jika kita rasa TENANG menjawab exam, dan andai kita rasa mudah saja buat sesuatu tugas.. Jangan ingat itu sebab doa kita dikabulkan. Jangan rasa ibadah kita sudah cukup sempurna.. kerana mungkin, itu bukan doa dari kita yang punya banyak dosa ni..  tapi itu mungkin doa ibu bapa kita yang tidak putus-putus menyebut nama kita dalam doa mereka.. Mungkin itu dari sujud solat malam mereka yang memohon kemudahan buat kita. Dari doa mereka, melalui kasih mereka, dapat kita merasa rahmat kasih sayang dari Allah..

"Ibubapa adalah pintu syurga yang paling tengah.. terserahlah kepada kamu sama ada mahu mensia-siakan pintu itu atau memeliharanya." 
(HR Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah)

"Ya Allah, AMPUNKAN DOSAKU, DOSA KEDUA IBUBAPAKU.. dan kasihanilah  mereka seperti mana mereka MENGASIHIKU sejak aku dari kecil..."
13 comments