+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 3 Oktober 2011

Tuntutlah ilmu biar sampai ke lubang kubur

10:46:00 PG

Share it Please

Bercakap soal kegagalan, semua orang pasti melaluinya, setiap kejayaan yg mendatang itu, bermula dari satu kegagalan. Melalui kegagalan kita belajar erti kejayaan. Aku ingin memetik kata-kata daripada Thomas Alfa Edison. 

“Saya tidak pernah menemui kegagalan dalam 10000 kali percubaan saya menemukan lampu, yang saya temui adalah 10000 bahan itu tidak sesuai untuk dijadikan lampu”
 (Thomas Alfa Edison, penemu Lampu)

Jangan jadikan kegagalan ini, sebagai satu alasan untuk kita tidak berjaya. Belajarlah dan carilah Ilmu sampai ke akhir hayat kita. Ini kerana, menuntut ilmu adalah salah satu cabang Jihad. 

Ini hanyalah kata-kata semangat untuk diri aku dan untuk korang semua, kerana buat masa ini, aku rasakan diri aku terlalu malas untuk study.. Aku masih shock..  Aku masih rindukan arwah ayah..  masih mimpi kan arwah, kerana terlalu banyak dosa aku dengan arwah..

43 comments:

  1. sabar la wei..ak phm pasaan tu..
    bykkn sedekah kt arwah..tu je yg boleh kite bls jasa dye

    BalasPadam
  2. jgn buat arwah ayah sedey..slalu sedekahkan doa kpd arwah supaya arwah tenang di sana

    ayuh bangkit..kumpul semangat n mula study skrng..ingat siapa yg akan gembira bile kite berjaya

    aku juga nk perform habis sem nie..sian mak abah aku habis dwet anta aku study tp aku main2

    BalasPadam
  3. Salam;
    sebagai manusia biasa..memang kita tak boleh sunyi dari semua itu..yg penting bangkitlah dan berusahalah untuk diri sendiri kemudian keluaga,sahabat rakan taulan.bangsa kemudian agama dan negara.

    BalasPadam
  4. ko bawa besabar la.. life must go on.. yg penting ko jgn lupa kirim doa buat arwah.. :) take care! :)

    BalasPadam
  5. btul tu...jadikan kegagalan ini sebagai permulaan untuk berjaya! kirimkan fatihah buat ayah tersayang...

    pembetulan sikit: lubang kubur bukan kubar...he3

    BalasPadam
  6. Dengarlah lagu XPDC -Semangat Yang Hilang.. Layannn...

    BalasPadam
  7. sabar ye zul..banyakkan solat..sambil tu sedehkan Al-Fatihah dan bacalah Yassin untuk arwah..Insyaallah..kamu akan ok..Amin..

    BalasPadam
  8. yesszzzaa..aku sokong komen2 kat ats ni..pape pon ko kena kuat kan semangat ko.ko tau tak bestnye study tu, ko kena syukur sebab dpt gak study, aku yg nk sambung study tp x dpt2 ni ape cer???tp aku percaye selagi kite usaha insyaallah kite akan berjaya. Allah akan tlg hambanya yg sentiasa berusaha..kalau still x dpt jgk, anggap la blm ada rezeki dan ujian utk diri sendiri. byk kan pk positif..hokeh????

    BalasPadam
  9. Allah s.w.t. tidak suka hambanya yg cpt berputus asa.

    BalasPadam
  10. Kena ada kesabaran. Tapi kakak kalau buat sesuatu resepi tak jadi dah malas nak cuba lagi. Hihi... tak baik kan... belum lagi nak buat lampu kalimantang....

    BalasPadam
  11. sabor bro.. cari balik semangat yang hilang. aku sendiri pon akan rasa camtu jugak lau di tempat ko.

    kami di sini semua menyokong di belakang ko, amik masa untuk pulih, tapi kena ada usaha la. jagan paksa sangat.u sendiri pon akan rasa camtu jugak lau di tempat ko.

    kami di sini semua menyokong di belakang ko, amik masa untuk pulih, tapi kena ada usaha la. jagan paksa sangat.

    BalasPadam
  12. apa yang penting,,,,blajar ngan hati ikhlas,,berjaya atau tak,,yang penting kepuasan@kenikmatan dalam belajar,,,insyaallah itu la yang kita mahukan...moga ilmu itu berkat dan diredhaiNYA

    BalasPadam
  13. uitt..cool oke :) ko kne focus belajar tuh..doa yang baik2 aje semoag arwah tenang..takziah

    BalasPadam
  14. focus dgn study..pastu banyakkan doa utk arwah..

    BalasPadam
  15. setuju ngan kata2 kawan2 yg lain...bila kita dah kehilangan baru akan terasa...kena tabah teruskan kehidupan ini...ayuh bangkitlah !!..

    BalasPadam
  16. tabah.
    sabar.
    keep on moving.
    insyaallah DIA mengetahui :)





    luv,
    cik ana.

    BalasPadam
  17. Dia ok dan sudah selamat kita yg masih hidup harus cekal dan tabah...


    dan satu lubang kubar itu apa?

    BalasPadam
  18. Zul... bersabar ok.. Kalau kita rindu selalulah sedekah Al-Fatihah utk arwah.. Semua org buat kesilapan.. utk tebus dosa yg lalu bykkanlah berdoa semoga roh arwah tenang di sana.. Itu yg sebaiknya

    BalasPadam
  19. bnyk2 sabar dik.yg pergi tetap pergi kan? yg hidup ni kena teruskan hidup.walaupun arwah dah pergi,buat dia bangga dgn kejayaan fattah,okay :)

    BalasPadam
  20. betul2..tuntut ilmu selagi boleh, hidup ni xlama pun, org yg berilmu adalah org yg paling dihormati..

    BalasPadam
  21. be strong k ;)
    hang kena igt, lagi dia sedih kalau tau hang shock@putus asa cmni.
    Teruskan hidup, jgn putus asa. chill beb :)

    BalasPadam
  22. kuat smgt bro..nak kaut ilmu kena kental...jgn terhenti di pertengahan..:D sesi kenal2..

    BalasPadam
  23. be storng bro....
    tiada kejayaan tanpa erti kegagalan dan kegagalan mengajar kita erti dewasa

    BalasPadam
  24. kau jgn give up k...
    aq fhm ape kau rse sbb aq pon rse mcm tu gak...
    niat kte baek,nk tuntut ilmu...i'Allah akn dipermudahkn :)

    BalasPadam
  25. sabar fattah..kaklimah phm perasaan kehilangan org yg sgt kite syg..dlu p0n kaklimah penah down..tp tabahkan hati ye fattah

    BalasPadam
  26. aku xtaw nk ckp pe.. tp aku rap kau doa kan lah arwah ayah kau setiap waktu... itu yang terbaik....

    BalasPadam
  27. tabahkan hati fatah... :)..be strong..chaiyok2...

    BalasPadam
  28. try,,jangan cuba mengalah..thomas edison tu memang hebat kan!

    BalasPadam
  29. sabar...bila rindu byk kan sedekah al fatihah kat ayah k..

    BalasPadam
  30. "Kegagalan adalah kejayaan yg ditangguhkan"

    BalasPadam
  31. sdkhkan al fatihah tuk ayh ko.. sbr k.. huhu.. rjin bdoa tuk dia tau..

    BalasPadam
  32. betul tu. tanpa kegagalan, takde kejayaan. kegagalan mengajar kita untuk bangun semula.

    sabar ye Fattah?

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  33. kalau kita pernah gagal sekalipun..tu tak bermakna kita akan selamanya kan bro...yang penting tu usaha...

    slow2 ye bro...ramai yg sokong ko :D

    BalasPadam
  34. Dah dah...jangan malas2. Kalau malas sapa yang rugi. Arwah ayah nak tengok kamu berjaya....

    BalasPadam
  35. salam,carilah ilmu,kerana ia amat menguntungkan kamu,dan orang lain juga..yg pergi tetap pergi,dan kita juga akan menyusul,mati itu pasti,AL-Fatihah.

    BalasPadam
  36. InsyaAllah, selagi hidup akan sentiasa mencari ilmu

    BalasPadam
  37. salam zul...ingati arwah sedekahkn al-fatihah dan ingatinyalah selalu ....:)

    BalasPadam
  38. betul tu fattah... segala kejayaan pasti akan bermula dengan kegagalan dan ingatlah bahawa takde sorang pun yang tiba-tiba berjaya tanpa berusaha ke arah kebaikan... dan pastinya setiap usaha itu ada terselit kegagalan...

    banyakan baca yassin utk arwah... nasib kite sama wahai sahabatku...

    BalasPadam
  39. sabar ye, smoga terus tabah...awk kena kuat, ape2 pun kehidupan perlu d treuskan..anggap ini sbga satu dugaan ut mnjadikan awk lebih tabah dan berjaya d masa dpn..banyakkan berdoa utk kesejahteraan ayah awk disana..

    take care..

    BalasPadam
  40. semoga zul terus kuat... sedekahkan Alfatihah pada ayah k..:) doa ank itu penting buat ibu bapanya..:)

    BalasPadam

Terima Kasih :D