+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 26 September 2011

Cara-Cara Menegur Sahabat Korang semua, yg korang Sayang tu..

5:37:00 PTG

Share it Please
Budak laki cos aku..
Disebabkan aku masih lagi terasa hati dengan sikap member aku.. ala.. pasal tadi la.. terjah sini kalau nk tahu..? .. skrang dah ok la sikit.. erm.. ok ke?

Ye lah, mana la tahu andai sahabat sendiri berkecil hati dengan nasihat yang diberi.. 
Semua orang nak membantu sahabat baik sendiri jika mereka sedang dalam kesusahan.. 
Bagaimana mengembalikan semula semangatnya dan mendapatkan kembali kekuatan untuk terus hidup..
Yang pertamanya, dah tentulah nasihat tu datangnya dari hati dan jujur.. 

Tapi macam mana?

Private – Biarlah dia rasa tenang bila nak bercerita tentang masalah.. Jangan pulak ko tanya dia depan kawan².. sampai kesudah dia tak jawab...

Mendengar – Teman yang baik ialah teman yang menjadi pendengar yang baik.. Jangan sekalipun menyampuk sewaktu dia sedang bercakap..(memang nk mampuh la)  Kumpulkan semua maklumat dan mula buat kesimpulan.. Selepas itu baru lah bertanya kenapa?, mengapa? dan bagaimana?.

Fikir – Sebelum memulakan bicara kenalah fikir dulu.. Sentiasa berhati² bila mengeluarkan kata².. Mungkin sesuatu akan menjadi lebih buruk andai kata² itu mengguris hati dia.. Lagi² masalah dia melibatkan wang dan cinta.. Fikir dulu kemungkinan yang akan berlaku dengan nasihat yang akan diberi nanti..

Beri Cadangan – Beri beberapa pendapat yang mungkin akan menyelesaikan masalah.. Buat beberapa pilihan yang mampu dia lakukan… Berikan sekali kemungkinan yang akan berlaku.. Yakinkan dia yang cara itu dapat membantunya.. Tapi jangan sampai memaksa.. Biar dia yang buat keputusan..

Kata Perangsang – Lagi sekali yakinkan dia yang dia mampu lakukan.. “bukan semua masalah tak boleh setel” “rileks la.. semua orang ada masalah.. life must go on” kata² yang selalu orang gunakan..

Tak berkesan? 
Takper.. Bagi dia masa.. Jangan paksa².. Tak elok.. Nanti berubah la tu..
Pun tak berkesan jugak? 
OK.. Kita buat cara ganas.. Apa lagi? 
Kutuk la! “wei polan! ko sedar la sikit ko tu sape.. sampai bila ko nak jadi cam nie? 
ko nak tunggu bla bla bla bla bla bla….. (sila habiskan sendiri)” ayat yang biasa digunakan..
Nescaya dia akan berterima kasih dengan kutukan korang tu nanti.. 

Kalau semua cara diatas tak berkesan..? kasi pukul la itu olang ma...
Haha..

47 comments:

  1. hahah..adeh la..kalau dengan kawan2 macam ni la kot payahnya nak berbaik..orang yang paling kita rapatlah paling susah nak handle actually

    BalasPadam
  2. akak akn cuba praktikkan cara yg last skali tu...hehe

    BalasPadam
  3. akak akn cuba praktikkan cara yg last skali tu...hehe

    BalasPadam
  4. biasanya lepas bagi dia masa dia akan elok.. hehe aku pun lagu tu. :P

    BalasPadam
  5. hew2..tq fattah..kaklimah akn praktik kn step by step..ehehe :P

    BalasPadam
  6. Menegur dengan cara berhemah pasti akan dibalas dgn ikhlas. ^_^

    BalasPadam
  7. tak yah, skip terus yang last tu. haha.

    tapi betul zul, nak tegur kawan2 yang paling susah bagi saya. sebab hati dorang kena jaga. so, sori kalau ada yang zul terasa hati dengan saya ye? jgn skip yang last tu ye? ehehe.

    jemput ke blog saya ye?

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  8. kalo org da wat aq hangin cmtuh tadenya aq nk tegur elok2...kasi sound direct tros...ahax!

    BalasPadam
  9. bguih2..p biasenye leh sbr smpai 3thp jek..huhu

    BalasPadam
  10. semua manusia macam tu.haha. so, tak da penyelesaian yang sesuai. kihkihkih :P

    BalasPadam
  11. bedal smpai mati aje.. hahaha...

    xbek tuh...

    BalasPadam
  12. Tulah nak tegur biarlah berhikmah. Jangan kutuk (condemn) dia apabila dia buat salah.

    Salam perkenalan.

    -wina1979-

    BalasPadam
  13. kasi sekeh kepala die...hehe..

    lamanya tak bw~~^^

    BalasPadam
  14. haha...kasi pukul maa...manyak degil itu olang..haha~

    BalasPadam
  15. yg last tu tak tahan tp mcm berkesan rasanya tu hehe

    BalasPadam
  16. nie smua mmg tips yg bagus utk diamalkn dlm persahabatn..
    suka dgn entry nie.kalau kt nk menegur sahabat , jgnlah sampai menguris hatinya dia...

    BalasPadam
  17. tak pandai nak tegur org.... nak tegur diri sendiri pun tak reti.... degil nak mampos....

    BalasPadam
  18. Lom settle lagi kasi dia racun tikus.. Letak dalam air milo panas.. wahahahaahaaaa...

    BalasPadam
  19. sentap je ~ tak payah layan lagi bagosssssssssss `

    BalasPadam
  20. terus simbah asid jewwwwwww
    hahah

    BalasPadam
  21. kalau dah ditegur tapi dibuat bodo je camne???? pastu siap tunjuk muka tak puas hati???

    agak2 camne nak handle org camni???

    BalasPadam
  22. kasi pukul itu olang ye
    heeeeee
    niceeee!

    BalasPadam
  23. aku sgt setuju dgn fikir... ramai orang selalu tak fikir sebelum bercakap.. main semberono je..

    BalasPadam
  24. haha!! best je cara dan ayat yang terakhir tu. Rasanya itu lagi berkesan..

    BalasPadam
  25. pukul tu letak jd step pertama.. hehehe

    BalasPadam
  26. waaaaaaaaa... saya tak mampu nak wat step last... setp first pon belum tentu boleh... tapi yg second last tu slalu.. adoiii... kena ubah ni... thanks untuk panduan ini..heheh..:)

    BalasPadam
  27. sy ske pendekatan 'mendengar'...x baik kn kita serbu org sesuka hati...kena tilik dulu org 2 jns yg cm ne..kena plak yg jenis 'cengeng', kang x pasal2 lak sebaldi air mata..hihi

    BalasPadam
  28. if tak berkesan lagi????lantaklaa.hehehe

    BalasPadam
  29. dah tua2 ni malas nak melayan ragam manusia

    BalasPadam
  30. hmm aku tak reti nak tgur mbr2 ni..

    btw tmn semarak kat mana? haha cmart la.. ;p

    BalasPadam
  31. yang atas semua sis dah sokong dah.. tp cadangan yg kat bawah tu sis x sokong.. hehehehe

    BalasPadam
  32. i like the final step..hahaha

    tapi cara kasar tu tak elok sebenarnya nak buat.nak nasihatkan atau tegur kawan2 kena la berhemah.biar kena dengan caranya,barula dia boleh terima :)

    BalasPadam
  33. bro, ko tau, dari aku tingkatan 2 aku jadi pendengar yg setia tuk kawan aku bro.. sampai cekgu penah baling aku ngan pen gara2 dia mengadu kisah hati dia masa cekgu tengah mengajar.. hahaha.. tips bagos nih bro..i loike.. :D

    BalasPadam
  34. haha mesti berkesan tu salah satu, klau tak kasi remdam die punya kepala dlm air hehe

    BalasPadam

Terima Kasih :D