+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Isnin, 5 September 2011

Berapakah Kedalaman Neraka yang Sebenar?

7:31:00 PG

Share it Please

Soalan Matematik untuk hari ini.. haha.. Soalan yg lepas-lepas pun, korang tak dapat jawab, ni nak jawab soalan ni pulak? Arghh.. lantak korang la.. asalkan korang insaf dengan dosa korang.. 

Soalan aku untuk korang hari ini, cukup senang je. Just gunakan kemahiran matematik korang.. Alaa.. SPM dulu korang ada belajar kan? Meh.. Mai.. jawab soalan ringkas aku ni... yg aku sendiri pun, tak boleh nk jawab.. haha..

Di katakan pada zaman Nabi Adam a.s, batu dari atas neraka telah jatuh dan bertemu dasarnya pada zaman Nabi Muhammad SAW, berapakah kedalaman neraka yang sebenar?

Berapa kedalaman neraka tu eh? Dari zaman nabi Adam.. hingga nabi Muhammad.. Fuhh.. Dalam siot..
rasul pulak ada 25 orang.. andai kata setiap rasul, diberi masa selama 500 tahun.. jadi, 500 X 25 = 12500 Tahun.. 
Arghh.. pening... pening... aku pening... aku tak boleh kira? korang boleh ke?

p/s: credit utk blog kereta manyat.. rujukan aku

53 comments:

  1. salam;
    kedalaman neraka sebenarnya tak ada siapa yg dapat diukur.tapi dapat dikira pada diri kita sendiri..contohnya makin banyak dosa sesorang maka makin dalam dia dalam neraka....

    BalasPadam
  2. berapa weh? aku tanya kau nie..

    BalasPadam
  3. @Bell.. mana la aku tahu.. ko tanya r Allah..

    BalasPadam
  4. setuju arr ngn yusuflaili ... hanya amalan diri kita sendirik yang boleh mengukur kedalaman tu kan....

    BalasPadam
  5. Subhanallah...
    mmg terbaik entry dia..=)
    kalau kat cikgu sekolah guna pendekatan mcm nie confirm bebudak tak ngantok..

    BalasPadam
  6. susah nak di katakan~...

    amat dalam tuh!

    BalasPadam
  7. ibu syuzi kate.. klu kite terjun kt neraka tu.. umpama dari drpd kite bayi yang baru lahir smpi la ke tua bangke... pun STILL x smpi2 lagi.. hehe

    BalasPadam
  8. ala ak x pndi matematik.. huk3..
    tp y psti neraka tuh konpom dalam..
    tobat2.... adoi bnyk dosa nih..

    BalasPadam
  9. sangat dalam.. itu baru ikut perkiraan 25 rasul.. 25 itu rasul yg mesti kita tahu jer.. rasul banyak lg sebenarnya..

    BalasPadam
  10. kebanyakan rasul x la jauh tahunnye seperti nabi ibrahim dan nabi lut dan nabi zakaria dan nabi yahya bley kire ke? about duit servey kat blog aku tu , bley caye tapi nk servey ari² tu buat aku bosan je . haha . tnye soklan same hadoy haha

    BalasPadam
  11. kedalaman neraka 350ribu tahun jatuhan... I/allah

    BalasPadam
  12. sangat dalam.. tak terbayang dek akal. jadi la sama sama mengejar amal ibadah

    BalasPadam
  13. .....hanya ALLAH yg Maha Mengetahui.....

    BalasPadam
  14. tak tercapai dek akal manusia...

    BalasPadam
  15. lebih baik xpayah cuba bayangkan ... nanti lain pula rupa neraka di dalam fikiran ... mcm membayangkan rupa Malaikat jugak ... macam2 bentuk yg terfikir ... takut2 nanti dalam membayangkan tu ada pula unsur2 fantasi dri bisikan syaitan ....

    BalasPadam
  16. xbole nk byg kan... tp komfem dalam...

    BalasPadam
  17. salam...subhanallah betapa dahsyatnya
    nereka jahanam tu...

    BalasPadam
  18. banyak perkara yg akal cetek kita ni tak sampai untuk mentafsirnya ....

    BalasPadam
  19. kalau mcm tu la dalam neraka.. benarlah ia sgt gelap hitam pekat..

    BalasPadam
  20. terksima merenungkan..

    Dalam dia pada diri sendiri tu..

    BalasPadam
  21. kalau manusia dicampak ke dalam neraka, terseksa la jawabnya...

    aku tak tahu kedalaman neraka nie.. ilmu masih kurang... :D

    BalasPadam
  22. salam fattah ooo fattah...!!

    fuh, entry ni sgt menakutkan betol...subhanallah..

    tapi tu lah, memang tak terjangka dek akal manusia.. hanya Allah SWT saja yang tahu...

    BalasPadam
  23. Subahanallah.... masih ada masa untuk bertaubat.. :') sgt takut.

    BalasPadam
  24. ada setengah perkara yg kalau kita kira akan buat kita jd biol..hehehehe..maha berkuasa Allah kan..

    BalasPadam
  25. dalamnya neraka...bahan bakarnya adalah dari manusia yg ingkar dengan Allah... Api neraka yg paling panas berwarna hitam.

    BalasPadam
  26. Terasa kecilnya umat manusia ni. Hanya sibuk mengejar duniawi, lalai mengerjakan amalan untuk akhirat kelak.

    BalasPadam
  27. yaallah..dh r bwu pas tgk final destination 5..ko tnye lak soklan nih..wuwu..insaf..

    weh nk jemput join bende alah ni..meh la..hehe
    http://evalovevo.blogspot.com/2011/09/segmen-my-birthday.html

    BalasPadam
  28. sedalam mana ye? hanya DIA yang tahu

    BalasPadam

Terima Kasih :D