+60 111-684 0717 BLOG PENULISAN ZUL FATTAH

Ahad, 21 Ogos 2011

Nasihat Aku kepada I***.. haha

11:17:00 PTG

Share it Please

Semakin hari semakin ramai member-member lama aku yang dah kahwin.. Arghh.. jelous pulak aku ni..?
Erm.. jodoh diaorg kot.. tapi kenapa awal sangat, umur baru 20 tahun babe.. tapi dah kahwin.. Manala aku tak jelous.. diaorang kahwin babe..kahwin.. kempunan la aku jawabnya.. bilala aku nak merasa kahwin ni..?

Pernah sekali aku ajukan pada emak aku.. aku cakap aku nak kahwin.. tapi emak aku tak setuju, sebab aku terlalu muda lagi.. dan dia tak mahu aku jadi macam abang aku yg kahwin awal, lepas tu.. timbul la macam2 masalah ..sampai sekarang pun, masih ada masalah.. bodoh punya abang.. tak pasal2 aku yg tak dapat kahwin.. kurang asam betul..

Tapi betul la, apa yg emak aku cakap.. aku masih belajar.. aku nak belajar dulu..grad.. kerja utk 2 tahun, lepas tu.. baru aku kahwin.. haha.. so bila umur aku 27 aku kahwin r.. 

Tapi buka pasal aku yg aku mahu cite di sini.. aku cuma nak bagi nasihat kepada kawan aku yg bernama  I***.. haha.. Oppss..rahsia.. kan tak pasal2 aku kena lempang lepas ni.. haha.. Ok.. I***.. ni aku nak habaq kat hang..

Takutlah Allah!! Takutlah azab Allah, jika korang ikhlas tak nak berdosa dan takut api neraka, buatlah usaha untuk kahwin cepat walaupun sedang belajar.. kerana Allah jua yang memegang hati-hati manusia..
daripada ko duk mesej..telefon 24 jam.. lpas tu jumpa dalam keadaan yg mencurigakan..

Jangan ingat aku tak tahu la..org lain ko boleh la tipu.. tapi aku ko tak boleh tipu.. haha..aku tahu rahsia ko..
aku tahu apa yg ada dalam phone ko..video.. gambar..macam2 lagi la..malas aku nak cite.. biase r tu, bagi aku, utk seorang lelaki..

Erm..aku masih ingat I*** ko ada cite kat aku yg ko nak kahwin.. baguslah.. tapi emak ko yg tak bagi kan..? Haaa.. itu yg masalah nya.. kenapa org tua sekarang ni tak paham2 dengan anak muda sekarang ni.. aku kecian tengok k I*** sebab dia dah kemaruk sangat nak kahwin.. Mak cik.. cuba r paham cikit.. bagilah, peluang utk I*** kahwin.. sebab saya tengok dia dah tenat.. banyak benda yg pelik2 dia dah lakukan..

Janganlah seksa batin dia lagi.. air dia dah naik di kepala tu.. tak sanggup kome mnengoknye..cukuplah.. mungkin kahwin adlah jalan terbaik bagi dia..

Nak kahwin.. tapi tak de duit la.. macam mana tu? 

Kan ko dah kata, ko suka sama suka.. ala sebelum kahwin tu, ko buat la perjanjian dulu.. berapa mas kahwin.., nafkah zahir dan batin setiap bulan.. dan berapa kali nak jumpa..

Contoh : aku syorkan, ko buat yg wajib je..mas kahwin ko letak 5o ringgit.. lepas tu, nafkah zahir ko bagi top up phone 10 ringgit sebulan.. nafkah batin.. bila cuti sem, or cuti apa-apa la.. ko jumpa ko bagi la..
takkan aku nak bagi plak tang tu..

Ok.. ada pham.. I*** .. itu je nasihat aku.. kalau suka sama suka.. baik kahwin r, dari ko duk buat dosa duk bersama2.. haha.. aku nampak la. dan.... aku tahu... haha...--gelak kejam--

21 comments:

  1. err..aku cdg nk kawen umur 40..tua sgt ke doe?? :D

    BalasPadam
  2. uishh..bahye tol kwn mg tu..huhu
    baik mg bg nasihat face 2 face..kot la dye xbce pon blog ni

    BalasPadam
  3. @syrupmasin : lantak ko la.. tu pun, kalau air ko ada lagi..haha..

    @ino: erm..aku dah cakap dah..dia nak kahwin, tp mak dia tak bagi.. haha.

    BalasPadam
  4. susah lah klo parent sdri pn x memahami keinginan ank...t bile ank2 kawen kt siam baru la nk meroyan..sian kt ank mak cik tu...sabar aje lah

    BalasPadam
  5. salam..hai...singgah sini... i join you now.... hope be happy to join me back..tq.

    BalasPadam
  6. pe kate... g ckp kt mak bdk 2 gni..
    "makcik nk ke ank makcik nie masuk api nerake 1 hari nty?" mst mak dy phm....

    BalasPadam
  7. hahah.. mengendap projek kawan apa??? betul tu.. jangan lah buat perkara2 tak senonoh tu masa bercinta... bawa2 bersabar n ingat Allah banyak2..:)

    BalasPadam
  8. parents tak bagi coz tak caya kat anak die, boleh tanggung anak org ke idak~~

    BalasPadam
  9. hurmm parents x bg sbb anak masih x keje :P ... wess dasatnyo komen mu ni blog aku. hahahahha saket perut aku suko

    BalasPadam
  10. betul tu halangan dari orang tua dan halngan duit lah punca utama sekarang ni...

    BalasPadam
  11. setiap ibu bapa tahu apa yang terbaik buat anak-anak nya.. :D

    BalasPadam
  12. alau dah sampai tahap kronik mcm tue mmg patut nikah ...tpi kalu masih tak mampu dari segi kewangan dan mcm2 lagi, mmg kes parah jugak..huhuhu..

    BalasPadam
  13. kawin tu senang ..cukup syarat, cukup rukun boleh dah ..cuma ye la takut plak majlis mencecah RM 12 juta mcm artis tu ... Kesian kat l**** dah penuh kalau ikut cerita di atas dan kesian la kat lelaki2 ni ... Hantaran mintak diskaun la wahai bakal ibu2 bapa2 mertua sekalian ...

    BalasPadam
  14. better kawin la drpd tros buat dosa..

    BalasPadam
  15. klo dah mcm tu ceritanya, baik kawin jer drpd tanggung dosa wat perkara yg xelok..tp, kawin tu bukan sekadar kawin jer..ada tanggungjawab yg besar yg perlu dipikul selepas sah menjadi suami isteri...

    BalasPadam
  16. @permata biru : bukan mengendap la.. aku cuma tahu..aku kan pakai ramai kabel..

    BalasPadam
  17. it's a good thing sebab dia ada niat nak kahwin..sebab boleh menghalalkan hubungan dia, ye dak? majlis2 tu sebenarnya tak perlu buat macam artis..bersederhana je..sekdar memberitahu org2 kmpg yg dia dh kawen..mas kawen berapa je, kan..yg len yg melibtkan byk duit tu sume adat je..tapi law parents say no, means no lah..xdpt le buat apa2..huhu..

    BalasPadam
  18. btul tu, buat yang mana wajib. yg pnting akad nikah tu pastu nafkah. bagi je sekadar termampu. :)

    elok segerakan kawen2 ni. :)

    BalasPadam
  19. shian.. kita doakan dia cepat kawen ye.

    BalasPadam
  20. wah banyak bebenor org mengomen nyer..hahahah meh sini Cik Kasut nka komen jugak..hahaha...rilex ar muda g kot...km pun maintain jer g...kawen muda atau tua xde masaelah yg penting pandai bawak diri...be matured. tak semestinya kawen muda tu dia tak tau handle rumahtangga dia...yg penting sekali jangan lupa tuhan. memang jodoh d tangan tuhan tp kita yang merencanakannyer so pepandai lah melayari bahtera...wah ayat ni tak leh blah langsung...cam ada pengalaman kawen lak...

    BalasPadam

Terima Kasih :D